Mada je svaka usporedba s događanjima u Petrinji i ostatku Sisačko-moslavačkoj županiji nakon potresa koji je pogodio Hrvatsku u 12,20 sati neumjesna, ipak popodne u Pakracu i Lipiku uvelike protječe u znaku tog događaja.

HCK prikuplja se pomoć

U Gradskom društvu CK Pakrac (stara osnovna škola u Ulici braće Radić)   pokrenuta je akcija prikupljanja najnužnijih potrepština u vidu posteljine, jastuka, deka, higijenskih potrepština, tople odjeće i obuće i slično kako bi se uputile postradalima u Petrinji, Sisku i Glini. Kako bi pomoć stigla prije noći, donirane predmete treba donijeti do 19 sati za kada je planirana pošiljka, ali će se prikupljanje nastaviti i narednih dana.

Pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević, osim ove proslijedila nam je i informaciju da je u pripremi evakuacija dijela pacijenata iz postradale sisačke bolnice u pakračku, a i tri člana pakračkog tima HGSS  s vozilom su otišli u pomoć Petrinji o čemu ćemo vas obavijestiti dodatno.

Zakupoprimac Planinarskog doma Omanovac Dean Nagy je preko pakračke gradonačelnice pozvao obitelji iz Petrinje koje su zbog potresa ostali bez doma da se privremeno smjeste kod njega u domu, a isti uslugu su ponudile i članice pakračke Udruge žena HDZ-a Katarine Zrinske.

Najgore prošla lipička bolnica

Što se tiče šteta na  pakračkim i lipičkim objektima prema do sada raspoloživim i pristiglim informacijama najviše su stradali objekti Specijalne bolnice za rehabilitaciju Lipiku. Kako nam je rekao ravnatelj Darko Kelemen, radi vidljivih pukotina nakon potresa izvana, ali i brojnih oštećenja na zidovima i stropovima vidljivih iznutra evakuirani su stacionirani pacijenti iz takozvanog Doma 2, najstarijeg objekta bolnice, lijevo od glavnog ulaza. Isto tako radi manjih oštećenja privremeno, do procjene statičara, neće koristiti objekt Mramornih kupki koji im ja služio za ambulante i terapeutski prostor. Pakrački vatrogasci su uklonili s krova upravne zgrade bolnice dva dimnjaka koji su u potresu napukli, ali je sustav grijanja i dalje u funkciji pa su uredski prostori upotrebljivi.

Ekipa DVD Pakraca upravo ruši tri dimnjaka na zgradi bivšeg suda, gdje je sada smješten Muzej ratne i vojne povijesti koji su vidljivo oštećeni u potresu i prijete urušavanjem. Kako nam je rekao njihov zapovjednik Ilija Turković mlađi, potreba za uporabom njihovih 30 metara dugačkih auto-ljestava su iskazani do sada u još dva slučaja koja ih očekuju u nastavku poslijepodne. Trebaju ukloniti polomljene i otrgnute crjepove i opeke s krova bivšeg restorana Krndija, radi čega je nogostup oko njega ograđen,  kao i s poslovno-stambene  jednokatnice  na uglu ulica Gojka Šuška i Laučanove.  S krova zgrade „općine“ je na parkirani automobil kutinskih registracijskih pločica pao crijep i ulupio krov.

Ove su do sada prispjele informacije  o aktivnostima i štetama   nastale kao posljedica  podnevnog potresa u Hrvatskoj koji ćemo i dalje pratiti u cilju vašeg informiranja.