banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Polaganjem vijenaca i paljenjem lampiona, skromno i dostojanstveno, u nazočnosti suboraca, predstavnika pakračke UHVIDR-e kao i gradskih izaslanstava Pakraca i Lipika danas je kod braniteljskog spomenika u ulici sv. Roka, obilježena 29. godišnjica pogibije Marijana Kulhavija – Foke zamjenika zapovjednika 76. samostalnog bataljuna te šestorice pripadnika protudiverzantske satnije iz Bjelovara – Ivana Bedekovića, Ante Ćurića, Franje Gašpara, Dražena Hudeca, Željka Novosela i Darka Peroša, poginulih tijekom oslobodilačke akcije „Alfa“.

Zbog ograničavajućih mjera inače jednom od najposjećenijih komemorativnih skupova nisu mogli nazočiti predstavnici bjelovarskih braniteljskih udruga te tamošnji gradski i županijski predstavnici. Stoga se oko spomen obilježja u pakračkim vinogradima danas okupilo dvadesetak Fokinih najbližih prijatelja, suboraca, a u njihovo se ime tragičnog dana prisjetio sudionik ratne akcije Zdenko Hudorović. Vrativši film u ratne dane, detaljno je podsjetio na strahote i herojstvo branitelja, uzdižući pritom lik i djelo Marijana Kulhavija te poginulih Bjelovarčana. Završivši, još jednom je svima zahvalio na ustrajnosti prisjećanja na ovaj herojski čin. Službeni dio komemoracije završen je zajedničkom molitvom.

Netom prije službenog dijela komemoracije Foki su lampion zapalili i oni branitelji i sugrađani koji su ovaj dan sjećanja iskoristili za tradicionalni planinarski pohod na Omanovac u sklopu 25. braniteljske „Fokine staze“.

20. memorijalna utrka Fokinom stazom 1991.

Već 20 godina, u sklopu obilježavanja stradanja hrvatskih branitelja u pakračkim vinogradima, trči se i Memorijalna utrka „Fokinom stazom 1991“ koju je inicirao Pakračanima dobro znani Duško Štrbac. Start utrke je ispred obiteljske kuće Marijana Kulhavija u Prekopakri, a ove godine memorijal je osiromašen nedolaskom brojnih trkača zbog ograničenog međužupanijskog kretanja. Podsjetimo, prošle je godine sa startne točke u Prekopakri krenulo preko pedeset sudionika. Ove je startalo 7 trkača, a istrčat će 10 kilometara dugačku stazu do cilja ispred Planinarskog doma na Omanovcu.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić