Pakračani i Lipičani unazad par godina putovali su u brojne države na svih šest kontinenata, ali i po Lijepoj našoj. Na putovanja su išli službeno, u privatnim aranžmanima i organizaciji turističkih agencija, planinara i drugih udruga, u društvu obitelji ili prijatelja, pri tom koristili, automobile, motore, bicikle, avione, brodove, ali i pješačili. Neki više vole zimske, neki ljetne destinacije, neki svjetske metropole, neki nedirnutu prirodu. Sve to proizlazi iz našeg foto natječaja „Pakračani svjetski putnici“ pokrenutog lani u božićnom broju Lista o kojem smo u četiri navrata ove godine pisali i na našem portalu.

Podsjećamo: tribine o putovanjima po stranim državama koje povremeno organizira Gradska knjižnica Pakrac predstavljajući knjige-putopise i njihove autore, s obzirom na broj posjetitelja, izaziva poprilično interesa. Stoga je Pakrački list pokrenuo akciju „Pakračani svjetski putnici“ koja, da bi bila uspješna, treba biti prihvaćena od naših sugrađana. Poanta je vrlo jednostavna – zašto bi nam samo drugi pričali o svojim putovanjima, kada i naši sugrađani putuju po svijetu. Stoga smo vas pozvali da e-mailom na adresu našeg uredništva pošaljete fotografije s vaših putovanja s kratkim opisom mjesta gdje ste putovali. Želja nam je bila da stručno povjerenstvo izabere dvadesetak fotografija koje su tehnički i sadržajno kvalitetne, interesantne po lokaciji ili motivaciji putovanja i da od njih napravimo, u tjednu kada obilježavamo Dan Grada, izložbu i simbolično nagradimo najuspješnije i objavimo ih na našem portalu i u novinama. No, onda se umiješala epidemija, okupljanja i takve manifestacije nisu bile preporučljive, ili čak zabranjene. Sve smo odgodili za „bolja“ vremena, u dane božićnih blagdana. No ona, po pitanju okupljanja, u ovoj kalendarskoj godini nisu došla i kako više nema smisla čekati, uvažavajući vaš trud i volju za suradnju, kroz ovaj broj Lista i narednih dana na portalu odradit ćemo bar dio tih planiranih aktivnosti, dakle objaviti radove koji su došli na naš natječaj.

16 prijavljenih i više od stotinu fotografija

Dakle prijavilo vas se je 16, a poslali ste više od stotinu fotografija na kojima s više ili manje uspjeha pokušavate dočarati ambijent u kojem ste boravili, na kojima ste pojedinačno ili u društvu. Objavljujemo vaše prijave s po jednom fotografijom redom kako su pristizale.

Kako je riječ o velikom broju doista lijepih fotografija i doživljaja iskustva naših sugrađana objavit ćemo na našem portalu u dva nastavka, danas i sutra.

Branka Ećimović iz Pakraca  poslala nam je dvije fotografije sa svojih planinarskih pohoda, jednu iz zimskog ambijenta južnog Velebita i jednu ljetnu s planine Osorčica s otoka Lastova, bez konkretnih dodatnih pojašnjenja.

I Antun Ciglenečki putuje kao planinar, a poslao nam je tri fotografije snimljene tijekom tri putovanja 2019. godine po različitim visoravnima Alpi: iz austrijskog istočnog Tirola, slovenskih Julijskih Alpi te visoravni Monte Rosa na granici Švicarske i Austrije.

Anđelka Gajšak Špančić setom od 24 fotografije nam je pokušala dočarati svoje putovanje s turističkom agencijom u tursku pokrajinu Kapadokiju u koju je stigla avionom na relaciji Zagreb-Antalija pa 600 km autobusom u unutrašnjost Turske gdje im je glavna atrakcija bila vožnja košarom pričvršćenom na balonu. „Na mojim brojnim putovanjima uživala sam u raznim turističkim atrakcijama uključujući slapove Niagare, pogled s Eiffelovog tornja te vožnja brodom kroz Messinski tjesnac. No naći se među stotinama balona koji se u različitim intervalima dižu u zrak za mene je najimpresivniji doživljaj“, piše dr. Špančić.

„Moje najbolje putovanje u posljednjih pet godina je putovanje na Kanarske otoke“, ističe Greta Špančić, podsjećajući da je riječ o otočju u Atlantskom oceanu koji pripadaju Španjolskoj gdje je boravila  unutar školskog projekta Erasmus+ pri čemu je pored ostalog obišla vulkan El Teida, Siam park i tamošnje znamenite plaže.

Ivana Andričević nam je poslala šest fotografija s različitih destinacija snimljenih na Malti gdje je boravila osam dana lanjskog rujna, a odabrali smo ovu iz Valette.

Ivana Brkić nam je poslala pet fotografija s obiteljskih izleta iz bližeg nam dijela Europe: Festetic (Mađarska) Salzburg, Muenchen i Novi Sad koje je posjetila unazad tri godine. Odabrali smo ovu iz Muenchena.

Lana Tessari nam je poslala sedam fotografija sa svojih privatnih dalekih putovanja na tri kontinenta: Viktorijini slapovi (Zambija, Zimbabve 2019), Barcelona (2018), Havana, Petra („izgubljeni grad“ u Jordanu – 2018. godine) te s ovogodišnje južnoameričke turneje iz Kolumbije, Nikaragve i Meksika s koje se nakon 70 dana vratila u prvim danima pandemije.

Marija Andričević iz Badljevine je poslala čak 11 fotografija snimljenih lani u prosincu na Zanzibaru, otoku pod teritorijalnom vlašću Tanzanije. „Nakon mnogo putovanja po Europi, napokon smo se odlučili i za egzotično putovanje i nisam požalili, te Zanzibar toplo preporučujem svima koji žele uživati u prekrasnim pješčanim plažama i tirkiznom moru. Za Zanzibar mnogi kažu da je sinonim za raj što definitivno mogu potvrditi“, pojašnjava Marija svoje fotografije.

NASTAVAK SUTRA.