Zaposlenici covid odjela pakračke bolnice bit će prve cijepljene osobe u Pakracu cjepivom protiv Covida-19 tvrtki Pfizer i BioNTech koje je jučer stiglo u Hrvatsku (9750 doza). Za njih je predviđeno 40 doza, rekli su nam epidemiolog dr. Ante Vitalia i Marina Major, ravnateljica pakračke bolnice.

Za našu županiju u ovoj tranši je predviđeno 320 doza i one će biti raspoređene na način da 100 doza dobije starački dom u Velikoj, 80 doza starački dom u Požegi, 60 doza covid odjel požeške bolnice, a po 40 doza covid odjela pakračke bolnice i isto toliko zaposlenici županijske hitne medicinske službe u Požegi, Pleternici i Pakracu.

Plan cijepljenja u Požeško-slavonskoj županiji je da ono započne danas u 14 sati u Općoj županijskoj bolnici Požega, pola sata kasnije i u Domu za starije i nemoćne Požega, mada kako nam je rekao dr. Vitalia, cjepivo još u županiju nije stiglo.

U siječnju je predviđeno za našu županiju 16.000 doza cjepiva. Iz tih će se za tri tjedna cijepiti po drugi puta oni koji će se danas ili sutra cijepiti po prvi put.

Cijepljene osobe i dalje moraju nositi maske i pridržavati se svih epidemioloških mjera, a zdravstveni djelatnici koji rade s oboljelim ili potencijalno oboljelim osobama od koronavirusa i dalje će raditi u zaštitnim odijelima, rekao je dr. Vitalia.

Cijepiti se trebaju prema rasporedu prioriteta i one osobe koje su ove jeseni već preboljele Covid-19.

U našoj županiji danas su aktivna 483 slučaja zaraze koronavirusom, 46 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 37 osoba je hospitalizirano, od čega 20 na covid odjelu pakračke bolnice. Na posljednjem testiranju, s obzirom na blagdane, obrađeno je 22 uzorka, od kojih je 11 pozitivnih.