banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Danas poslijepodne na našim prodajnim mjestima u Pakracu i Lipiku možete kupiti novi 583. blagdanski broj Pakračkog lista

 

Kruha imamo, dajte nam igara

„Želim plesati kolo, a ne držati razmak“ izjavila je sugrađanka Dubravka Arland u našoj anketi „Što vam se lijepo dogodilo u ovoj godini“ (strana 22, 23). U nizu svakodnevnih pametnih i manje pametnih nastupa raznih stručnjaka i članova kojekakvih stožera u medijima, nisam čuo izjavu koja bi bolje oslikavala našu životnu sadašnjost koju je unazad devet mjeseci obilježila pandemija.

U tom razdoblju virus nam je uvelike izmijenio život. U takvim okolnostima, ma koliko se mi trudili i željeli napraviti ovaj broj Lista blagdanski veselijim, neizbježno je da virus iskače gotovo sa svake stranice, pisali mi o politici, kulturi, sportu… Svugdje je prisutan, ne u svom fizičkom obliku nego kao pojavnost koja nam je pojela sadržaj. Nema redovnih odlazaka u školu, kafiće na sportska i kulturna događanja, mise, obiteljskih posjeta, svadbenih svečanosti, čak niti odlaska na pogrebe. Život se za većinu sveo na kretanje na relaciji posao – kuća i eventualno skretanje u trgovine, maskirani, po najnužnije namirnice.

Ako kroz ovo društveno stanje provučemo čuvenu i svevremensku izreku „kruha i igara“, nastala u starom Rimu 80-ak godina prije Krista koja već 20 stoljeća služi kao metafora za opću lakomislenost, ali i stil vladanja, konstatirat ćemo da srećom kruha još imamo, ali ne i igara. Kako se čovjek razlikuje od drugih bića upravo po društvenosti, naravno da nam nije normalno u 21. stoljeću živjeti na distanci, uskraćeno za tolike svakodnevne sadržaje što je lani u ovo doba bilo nezamislivo. Virus nam je život preselio na Internet. Osim rada, kada je u pitanju društvenost, nema čega nema i opet nema rezultata kada je u pitanju epidemiološka statistika. Broj oboljelih na lokalnoj razini je sve veći, sve više oboljelih mora pomoć tražiti u bolnici. Stanje je sve teže i jedina nada za izlazak iz ovog „novog normalnog“, a zapravo nenormalnog, nam je po svemu sudeći cijepljenje čiji početak bi trebao biti odmah iza Božića. Stoga čudi informacija da je na županiji tek nešto više od polovine bolničkih zaposlenika se izjasnilo da će se cijepiti. U pakračkoj i manje. Valja se nadati da će se druga polovina predomisliti. U protivnom, ostat ćemo živjeti na distanci.

Osobno nisam nešto od plesa, ali ne želim, kao niti Dubravka i mnogi drugi više držati razmak i distancirati se od svih onih sadržaja koji život čine ugodnim i bogatijim. Zdravlja i povratak na staro normalno, bez maski, propusnica samoizolacije, epidemiološke statistike mjerenja temperature, straha … vjerojatno će ovih blagdana biti najčešći sadržaj čestitki. To vam želimo i mi.

 

ŠTO JE OBILJEŽILO 2020. GODINU? Virus nam osiromašio godinu, bageri ju raskopali

Teško bi i znanstvenici, i filozofi, i seoski i birtijaški mudraci odgovorili na pitanje što je zajedničko malom bestjelesnom virusu i ogromnom građevinskom stroju koji zovemo bager. Bez obzira na to što pitanje nalikuje kao da je posuđeno iz nekog ofucalog vica, za nas u Pakracu, ozbiljan odgovor je vrlo jednostavan – oni su nam obilježili život u godini koja je upravo na odlasku. Piše: Darko Baronica

INTERVJU: NINA BABOJELIĆ, PAKRAČKA GIMNAZIJALKA: Korona nas tjera da brže odrastamo

 U ovoj epidemiološkoj godini prepunoj nečeg zatvorenog i nedostupnog među najviše pogođenima je upravo populacija mladih. U godinama kada bi trebali biti najveseliji mnogo toga im je zatvoreno pa su izostali školski izleti, maturalni plesovi, uobičajena druženja. Kako to podnose pitali smo Ninu Babojelić, 16-godišnju učenicu drugog razreda pakračke gimnazije, ali smo s njom porazgovarali i o drugim segmentima života mladih u Pakracu.

FOTO NATJEČAJ - PAKRAČANI SVJETSKI PUTNICI: Putovali na svih šest kontinenata

Pakračani i Lipičani unazad par godina putovali su u brojne države na svih šest kontinenata, ali i po Lijepoj našoj. Na putovanja su išli službeno, u privatnim aranžmanima i organizaciji turističkih agencija, planinara i drugih udruga, u društvu obitelji ili prijatelja, pri tom koristili, automobile, motore, bicikle, avione, brodove, ali i pješačili. Neki više vole zimske, neki ljetne destinacije, neki svjetske metropole, neki nedirnutu prirodu. Sve to proizlazi iz našeg foto natječaja „Pakračani svjetski putnici“ pokrenutog lani u božićnom broju Lista o kojem smo u četiri navrata ove godine pisali i na našem portalu.

 

U novom broju još pišemo:

ANKETA: ŠTO VAM SE LIJEPO DOGODILO U OVOJ GODINI: Želim plesati kolo, a ne držati razmak

ANAMARIJA BLAŽEVIĆ, GRADONAČELNICA PAKRACA: Potrebno nam je zajedništvo i razumijevanje

STATISTIKA EPIDEMIJE UKAZUJE: Stanje sve alarmantnije

EPIDEMIOLOG DR. ANTE VITALIA: Moguće je da će ova situacija potrajati cijele zime

RADOVI U GRADU: Napokon nešto vidljivo

CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB: Kadrovski problemi otežavaju rad, kaže novi v.d. ravnatelj

HGSS STANICA PŽ - ISPOSTAVA PAKRAC: Novi prostor u Gupčevoj za lokalne spašavatelje

DUHOVNI KUTAK: Božić u svjetlu virusa i naših zaraza

KPD „SLOGA“: Trijumf na kazališnom festivalu!

ZATVORENI KAFIĆI: Pije se kava za van

LEON PERIĆ, PAKRAČKI GIMNAZIJALAC: Iz povijesti šesti u državi

VEDRAN KELEMEN, REKREATIVNI DUGOPRUGAŠ IZ LIPIKA: Davno mi je trčanje prestalo biti borba s kilogramima

Sve to pročitajte u NOVOM BROJU PAKRAČKOG LISTA kojeg možete kupiti već danas na sljedećim lokacijama: MLIN I PEKARE (Hrvatskih velikana, Strossmayerova, Matije Gupca, Prekopakra), KTC, TO KRNDIJA.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić