Od jučer obrađenih 311 uzoraka na Požeško-slavonskoj županiji 72 je bilo pozitivno tako da je u županiji trenutno aktivno 542 slučaja zaraze korona virusom pri čemu je 501 osoba u kućnoj izolaciji, a 41 osoba je hospitalizirana, priopćio je Stožer CZ Županije na svojoj službenoj stranici. Od toga broja na području Grada Pakraca je aktivno 92 slučaja, a na području Grada Lipika 55, rekao nam je epidemiolog dr. Ante Vitalia. Na covid odjelu pakračke bolnice jučer je ležalo 23 pacijenta što je najviše do sada, doznajemo od ravnateljice Bolnice Marine Major.

Broj dnevno aktivnih slučajeva ovog tjedna se stalno kreće oko ovih 550 s tim da smo u tjedan ušli (ponedjeljak) s 489 aktivnih slučajeva oboljenja pa statistika pokazuje da se stanje ne smiruje, nego pogoršava. Dnevno je testirano između 220 i 310 osoba, a broj pozitivnih je jučer bio 33 posto, prekjučer čak 38, dan ranije 19, a prvog dana u tjednu 26 posto. Takvim razvojem događaja jako je nezadovoljan dr. Vitalia i to pripisuje neodgovornosti stanovništva, prvenstveno kroz obiteljska okupljanja, kolinja, ali i nastavu u osnovnim školama gdje ima puno oboljelih, ali s lakšim simptomima. Sada ga naročito zabrinjava što se posljednjih dana na testiranju pojavljuje sve više osoba koje su na blagdane došle iz inozemstva i s obzirom na činjenicu da se žele testirati kako bi izbjegle samoizolaciju zaključuje da su došle radi druženja.

Što se tiče statistike, po broju aktivnih slučajeva najgori dan je bio 10. prosinca kada je na županiji bilo registrirano 618 oboljelih osoba.

Prema podacima Službene stranice Vlade RH za pravodobne i točne informacije o koranavirusu, do jučer broj ukupno oboljelih na našoj županiji je bio 2244, od kojih je umrlo 42 osobe, a u prosinac smo ušli sa 17 preminulih.

Dr. Vitalia nam je potvrdio da se i na našoj županiji provode pripreme za cijepljenje. No konkretnih informacija u pogledu datuma i slično nema. Prema anketi provedenoj među zdravstvenim radnicima, pri čemu povratne informacije dolaze vrlo slabo, kaže dr. Vitalia, nešto više od polovine izjašnjenih se je izjasnilo da će se cijepiti, dok je taj postotak u pakračkoj bolnici čak i nešto manji.