"U početku bijaše riječ" naziv je projekta koji su ove godine, zajedno sa svojom vjeroučiteljicom Marinom Ančić, proveli prvopričesnici, učenici 3.a, 3.b i 3.c razreda Osnovne škole „Braća Radić“ Pakrac. Prema riječima Ančić, cilj projekta bio je vraćanje pisane riječi te osvještavanje važnosti iste.
„Većina učenika se po prvi puta susrela s načinom slanja putem pošte, pisanjem adrese na kuvertu ili lijepljenjem markica. Sve je to za njih bilo uistinu veliko otkriće jer do sada nisu imali baš priliku slati čestitku putem pošte“, kazala je Ančić.


Učenici su osobno izrađivali svoje čestitke, a potreban materijal za čestitke, ukrasni papir, glitere i kuverte je osigurala škola, dok su Grad Pakrac i gradonačelnica Anamarija Blažević kupili poštanske marke.
Kako bi upotpunili doživljaj vjeroučenici su tijekom školskog sata vjeronauka osobno, ispred pakračke pošte, ukrašene čestitke ubacili u poštanski sandučić. Svojom rukom urađene unikate učenici su slali svojim obiteljima, a neke su već stigle na kućnu adresu te su roditelji povratno izvijestili kako su ovim činom ugodno iznenađeni.


„U ovo vrijeme međusobna povezanost je itekako važna te smo na ovaj način nastojali oživjeti običaj slanja božićnih čestitki i pokazati našim najmilijima da mislimo na njih. Dječja iskrenost i njihovo veselje pri izradi i slanju bi nam svima trebala biti pokazatelj da je ponekad potrebno vratiti se u bezbrižno djetinjstvo i oživjeti neke već pomalo zaboravljene običaje koji nam mogu vratiti osmijeh na lice“, zaključila je Marina Ančić.