Tijekom jeseni bez pompe Mario Tušek je Muzej vojne i ratne povijesti, koji se nalazio na 50-ak četvornih metara zgrade takozvane stare gradske vijećnice, preselio u zgradu bivšeg suda, s druge strane trga u odnosu na dotadašnju lokaciju. Muzej nije završen. Grad Pakrac je osigurao potrebne materijale za bojanje i druge manje popravke, dok su neophodne radove besplatno izveli Mario i prijatelji, najviše članovi Kluba ratničkih vještina unutar kojeg je muzej i registriran.

Na katu „suda“, na oko 220 četvornih metara u četiri prostorije i hodniku, izloženi su kronološki i tematski (predratna razdoblja, Prvi, Drugi, Domovinski rat) brojni eksponati, njih nekoliko tisuća, ponajviše bojne, radne i svečane odore ili dijelovi odora najviše HV-a i MUP-a, ali i drugih povijesno starijih vojski, razna oružja i eksplozivna sredstva, oružja svakodnevne upotrebe iz starije pakračke povijesti, razne fotografije, plakati i slično. Tu su i tri televizijska monitora na kojima se prikazuju filmovi ratne i vojne tematike, kao i brojne knjige.

Prizemlje još nije u funkciji, a u njemu će se nalaziti knjižnica i čitaonica s oko 800 knjiga i tisuću časopisa, razni ratni originalni dokumenti pojedinaca i postrojbi, suvenirnica kao i učiona za predavanje i depo za neobrađene izloške.

Prvi posjetitelj u novom muzejskom prostoru, tada još u radu, bio je 6. listopada ministar i general Tomo Medved sa suradnicima i pakračkim domaćinima, a kasnije su bili pakrački srednjoškolci i polaznici časničke i dočasničke škole Hrvatskog vojnog učilišta dr. Franjo Tuđman, koji su Mariju zbog uspješne suradnje prošlog mjeseca uručili i posebnu zahvalnicu.

Prednjače školski izleti

„Posjetitelji su razne skupine, ali zadnjih godina ipak prednjače školski izleti. Prije nekoliko godina, učenike su nam počele dovoditi braniteljske udruge iz Bjelovara, Koprivničko – križevačke županije, iz Orahovice, znači većina udruga koje su za vrijeme Domovinskog rata i bile na pakračko – lipičkom ratištu. Od prije dvije godine ušli smo u projekt Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar u sklopu kojeg su nas posjećivali osmi razredi pet slavonskih županija. Osim učenika, redovito nas posjećuju korisnici Doma hrvatskih veterana u Lipiku, razne braniteljske udruge i izletnici Slavonije. Broj posjetitelja se svake godine povećava, tako da smo prošlu godinu završili s više od 8000 posjeta, ali i 8312 pratitelja na Facebook stranici“, kaže Mario.

Grad za muzej osigurava prostor i režije, a u nabavljanju muzejske građe pomažu brojne institucije kao što su MORH, MUP, Hrvatski memorijalni centar Domovinskog rata, MCDR Vukovar, Ministarstvo hrvatskih branitelja i braniteljske udruge .

Središnje mjesto u muzeju zauzima Domovinski rat, zbog same važnosti Pakraca za to razdoblje. No, eksponatima nije obrađen samo Domovinski rat u Pakracu nego općenito u Hrvatskoj pa se u muzeju mogu vidjeti eksponati koji se odnose na ustroj, opremanje i aktivnosti brojnih postrojbi HV i MUP-a iz cijele Hrvatska, ali i odore kako pakračkih branitelja tako i drugih pa čak i nekih generala koji su muzeju donirali takve predmete.

„Muzeološki stručnjaci će reći da izložba nije postavljena po kriterijima struke, nego više kolekcionarski što je točno. No nedostaje mi pravih muzejskih vitrina i prostora, a žao mi je poneke izloške koji se možda dupliciraju, poput odora pakračkih branitelja iz Domovinskog rata, ne izložiti jer sam svjedok da upravo oni ponosno ističu posjetiteljima kako je to upravo njihova ratna odora, a i puno su mi pomogli u početku stvaranja ove kolekcije“, kaže Mario.

Posjet uz najavu

Dio eksponata se može vidjeti na muzejskoj Facebook i Instagram stranici koju svakodnevno popunjavamo. Mario također od 2018. godine piše za časopis Vojna povijest u kojoj u svakom broju na šest do deset stranica predstavlja eksponate iz muzeja vezano za neku cjelinu. U broju za lipanj, obradio je temu o časopisima, novinama i biltenima u Domovinskom ratu gdje je svoje mjesto našao i prvi broj „Pakračkog lista“ iz 1992. godine.

Muzej nema radno vrijeme, već se otvara po najavi. To vrijedi i za jednu osobu, samo je potrebno najmanje dan ranije nazvati ili poslati poruku, poručuje Mario potencijalnim posjetiteljima iz Pakraca.

Planovi u najbližoj budućnosti okrenuti su uređenju dvorišta iza zgrade koji gleda na Kalvariju. U njoj uz pomoć MORH-a namjerava postaviti velike vanjske izloške kao što su razna borbena i transportna vozila. Ambiciozne planove ima i za prizemlje u kojem priželjkuje računalni simulator borbenog aviona i druge video igrice kojima bi privukao mlade posjetitelje.

Djeluje pomalo preambiciozno. No, malo je bilo i onih koji su vjerovali da će 2012. godine kada je sve započelo, moći postići iole ozbiljniju razinu. A došao je do ove, veoma respektabilne.