U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 466 slučajeva zaraze koronavirusom od kojih se 409 osoba nalazi u kućnoj izolaciji, a 57 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 1117 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 204 uzorka, od kojih je 71 pozitivnih (35 posto) izvješćuje Stožer CZ Županije na svojim stranicama.

Tijekom prijepodneva smo poslali dva upita županijskoj epidemiološkoj službi o broju oboljelih na području Pakraca i Lipika, no odgovor nismo dobili što će vjerojatno uobičajeno pravdati zauzetošću.

No da je stanje ozbiljno i na lokalnoj razini dobili smo potvrdu od Marine Major, ravnateljice pakračke bolnice. Na nedavno ustanovljenom odjelu izolacije u pakračkoj bolnici gdje se liječe pacijenti od Covid-a, prijepodne je bilo 15 osoba i tijekom ovog tjedna su zabilježeni i smrtni slučajevi, ali nismo saznali broj. Pored toga, nešto pacijenata ima i na odjelu gdje se drže pacijenti sa simptomima kojima još nije potvrđena prisutnost virusa. Od prošlog tjedna pakračka bolnica provodi i brzo testiranje pri čemu se pozitivne osobe na tom testu smatraju oboljelima, a negativne idu na provjeru standardnim postupkom. O svim tim pacijentima brine osoblje povučeno s drugih odjela. Pored toga danas je 24 zaposlenika pakračke bolnice bilo u izolaciji ili samoizolaciji. No sve brojke, kada je u pitanju Covid 19, se mijenjaju iz dana u dan, upozorava ravnateljica. Zbog svega toga, uz činjenicu da dio osoblja radi na dvije trijažne točke prilikom ulaska u bolnicu, u pakračkoj bolnici se provode samo nužni i hitni postupci.

Po pitanju županijske statistike ovo je najveći broj uopće novopozitivnih osoba u jednom danu kao i najveći broj istovremeno aktivnih slučajeva Covid-a 19. Promatrajući samo prosinac, dakle dnevna izvješća Stožera za zadnja četiri dana, od 876 testiranih osoba pozitivno je 236 ili 27 posto. Istovremeno je broj aktivnih osoba u županiji narastao s 351 osobe 1. prosinca na današnjih 466 što je povećanje za 115 ili 33 posto. Prema evidenciji koju dnevno objavljuje po županijama portal Index.hr, broj ukupno umrlih u županiji sa 17 do 1. prosinca je u ova četiri dana povećan za pet.

Srednjoškolci na daljinsku nastavu

Danas je bio posljednji dan redovnog programa (model A) nastave u svim srednjim školama županije. Već od ponedjeljka, preostala dva i pol tjedna (do 23. prosinca) ovog polugodišta srednjoškolci će imati nastavu na daljinu, takozvani model C, a hoće li se 11. siječnja vratiti u školske klupe bit će poznato naknadno. Učenički dom se za korisnike zatvara.

Osnovci će nastavu nastaviti u redovnom obliku. Ovaj tjedan u pakračkoj osnovnoj školi dva su razreda imala nastavu na daljinu. No u ponedjeljak se i oni trebaju vratiti u školske klupe i ravnateljica Sanja Delač se nada da će bar do praznika izdržati u tom obliku uz povremene pojedinačne mjere samoizolacije kako među učenicima tako i među učiteljima kojih ima u posljednje vrijeme.

Stanje po pitanju zaraze se popravlja u Domu za stare i nemoćne osobe u Marinom Selu. Jučer se na posao vratilo svih 10 nedavno oboljelih zaposlenika Doma, dok su još u izolaciji dvoje zaposlenika GD CK Pakrac, ali koji ne rade izravno na poslovima Doma. Od 33 oboljela korisnika Doma četvero je hospitalizirano, a preostalih 29 imaju blaže simptome, rekla nam je ravnateljica Danijela Kiš.