Daruvarčan Darko Havranek je od polovine studenog vršitelj dužnosti ravnatelja Centra za socijalnu skrb Pakrac. On je na toj dužnosti, za sada privremeno – najduže na godinu dana, naslijedio Dubravku Šebić Stoček koja je bila ravnateljica ove ustanove u tri redovna mandata, od 2008. godine te ove jeseni i jedan mjesec kao vršiteljica dužnosti s koje je otišla svojom voljom i to na rad u Centar za socijalnu skrb Požega. O razlozima nije htjela podrobnije razgovarati.

Da je imenovanje ravnatelja Centra za socijalnu skrb Pakrac postao ove jeseni problem potvrdila nam je i Alfreda Petani Grafina, predsjednica Upravnog vijeća Centra koji nakon javnog natječaja treba imenovati ravnatelja. Na naš upit nam je odgovorila: „Za ravnatelja/icu su bila provedena dva natječaja i na nijednom nitko od prijavljenih kandidata nije bio izabran. U prvom natječaju su bila dva kandidata od kojih nijedan nije izabran pa se natječaj poništio i raspisao novi. Na drugi natječaj se javio jedan kandidat koji, također, nije bio izabran od strane članova Upravnog vijeća CZSS Pakrac. Daljnje aktivnosti po pitanju imenovanja ravnatelja/ice CZSS Pakrac će biti provedene sukladno zakonskim propisima.“

No, mjesto čelnog čovjeka Centra nije najveći problem za njegov rad koji u ovom trenutku na različite načine skrbi za oko 1200 stanovnika jedinica lokalne samouprave Pakraca i Lipika.

U sistematizaciji radnih mjesta Centra, bez administrativnog i financijskog osoblja, je predviđeno devet stručnih suradnika. No sada ih je samo četvero, od kojih Havranek, inače diplomirani pravnik koji od 2008. godine radi u pakračkom Centru u stručnoj cjelini za novčane naknade, radi i kao v.d. ravnatelj. Od otišlih, jedna je na dužem bolovanju, a četvero su ove jeseni otišli iz ustanove, među njima i bivša ravnateljica D. Stoček, dvoje u Lipik u Centar za pružanje usluga u zajednici Lipik (Dječji dom), jedna se vratila u rodni Ivanić Grad. Kako je rekao v.d. ravnatelj Havranek Ministarstvo je odobrilo raspisivanje natječaja za tri radna mjesta i natječaj za njih je pri kraju. No iskazani interes je jako slab i kod njega postoji strah da će neka radna mjesta ostati nepopunjena i nakon natječaja. Jedan od razloga može biti i to što su se u Hrvatskoj, ne samo u Pakracu, stručno osposobljene osobe za rad u socijalnoj skrbi unazad godinu i nešto više dana masovno zaposlile u socijalnim projektima raznih udruga sufinanciranih od strane Europskog socijalnog fonda gdje je rad za stručne socijalne radnike znatno ugodniji, s puno manje odgovornosti nego u službenoj državnoj instituciji. S prepolovljenim stručnim kadrom, posebice u doba epidemioloških mjera, jako je teško raditi. Tim više jer su već imali ove jeseni i među njima slučajeva samoizolacije i rada od kuće i zbog toga se rad uopće ne može planirati na tjednoj nego na dnevnoj razini, kaže v.d. ravnatelja Havranek uz konstataciju da preostali zaposlenici daju sve od sebe kako bi se poslovi Centra, posebice u odnosu na korisnike, odvijali što normalnije.