banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Okruglim stolom „Seksizmi naši svakidašnji – zašto ne reagiramo“ koju su danas u pakračkom hotelu organizirale Ženska mreža Hrvatske i Organizacija civilnog društva „Delfin“ započela je  u Hrvatskoj kampanja Vijeća Europe za promicanje provedbe Preporuke o prevenciji i suzbijanju seksizma koja za cilj ima rasvijetliti seksističko ponašanje te navodi konkretne načine kako ga vlade i drugi dionici mogu suzbiti i koja će završiti 27. studenog raspravom u Hrvatskom saboru.

Seksizam je rezultat povijesno neravnopravnog položaja muškarca i žene koji ove druge dovode u podređen položaj, pojasnila je na početku okruglog stola Mirjana Kučera iz udruge „Domine“ Split koja je u radu okruglog stola kao i druge dvije splitske uvodničarke, Tea Bubić i Petra Sinovčić  iz iste udruge, sudjelovala putem zoom tehnologije. Kučera je istaknula da je za njegovo suzbijanje prvenstveno potrebno raditi na senzibilizaciji svih društvenih čimbenika pri čemu Hrvatska ima dobra zakonska rješenja, ali koja se zbog nedostataka konkretnih mjera često ne primjenjuju. Organizatorice su si stoga za cilj okruglog stola postavili osvještavanje i senzibiliziranje predstavnica/ka relevantnih institucija i šire javnosti o problematici seksizama kao neprihvaćenog oblika ponašanja, odnosno nasilja nad ženama te podizanje znanja i svijesti kod stručne javnosti o problematici/upotrebi seksizama  kao sastavnog dijela rodno utemeljenog nasilja.

O svakodnevnim primjerima seksizma u praksi govorila je Mirjana Bilopavlović, predsjednica Delfina.

U radu okruglog stola, osim članica Delfina, sudjelovali su i predstavnici gradske uprave Pakraca, Policijske postaje Pakrac, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Udruge slijepih Pakrac-Lipik.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić