Završen je „Pakrac online Grahfest 2020“ a pobjednici su svih 26 ekipa iz cijele Hrvatske, kao i one iz Slovačke i Austrije, koje su ovogodišnjim „festivalom na daljinu“ uspješno nastavili tradiciju sad već poznate pakračke gastro priredbe. Podsjetimo, zbog nemogućnosti održavanja klasičnog Grahfesta, zahavljujući zajedničkom trudu i inicijativi lokalnog Udruženja obrtnika i Povijesnog društva, grah se ove subote kuhao širom Hrvatske, a kako vidimo i u inozemstvu što ga je učinilo i međunarodnim.

Ekipe su svoje lokacije fotografirale i snimale, a uratke podizale na Facebook uz priloženu oznaku #grahfest2020 te tako postale sudionik ovogodišnjeg grahfesta.

Kako bi prestižna titula najboljih na pakračkom Grahfestu i ove godine bila dodjeljena, organizator je kao relevantan kriterij uzeo onaj jedini moguć - najveći broj lajkova ispod pristiglih objava. Temeljm toga, pobjednikom je proglasio ekipu Javne vatrogasne postrojbe Nova Gradiška čiji je video dobio 402 lajka. Oni su najviše pozitivnih klikova ispod svoje objave priskrbili u konkurenciji 340 fotografija i 30 snimljenih videa pristiglih tijekom subote i nedjelje do 15 sati kad je glasovanje, odnosno lajkanje, završeno.

Nagrada pobjednicima je odmor u planinarskom domu na Omanovcu za dvije osobe, i to puni pansion (noćenje, doručak, ručak i večera). Osim njih, nagrađeni su i sljedeći: ekipa s najorginalnijim nazivom je ekipa „Grah na rašljama“ (nisu ulovili šarana pa su stvarno na rašljama pekli grah). Nagrada „Dali su si struda“ za najaktivniju ekipu, pripala je ekipi PD Psunj. Osim što su kuhali grah, oni su za ovaj događaj smislili i otpjevali nekoliko pjesama, a objavili su ukupno 61 fotografiju i 6 videa. Nagrađena je i najudaljenija ekipa na ovogodišnjem online festu, to su bili „Žabari“, obrtnici iz doline Neretve koji su kuhali u Krvavcu, udaljeni od Pakraca 641 kilometar.

Ono najvažnije, čitamo na fcb stranici Udruženja obrtnika, jest da su kroz dvodnevnu aktivnost družilo gotovo 250 ljudi. Uz već spomenute ekipe na ovogodišnjem online Grahestu sudjelovali su još „Aee“ (Udruženje obrtnika Kaštela), "Nesvrstani" (UO Vrbovsko), „Fra Lukina družina“ Zagreb, „Mnkaroš“ (Romski Resursni centar iz Darde), Ivan Balog iz Koprivnice, „Kujdin grah“ iz Daruvara i „Graholjupci“ iz Varaždina, "Mađarice" (Društvo Mađara Daruvar) te ekipe s područja Pakraca i Lipika, „Krčma od veprove glave“, „Kovnica Graha“, Kuglački klub Slavonski banovac, „Slatke fafarone“, „Korona busters“ (Grad Pakrac), "Čarobnice", „Začinjeni“, Moto klub Vitezovi tame Pakrac, Društvo Mađara Pakrac, OPG Šebalj, „Druškani“ i „Drvena noga“ (HIVDR-a Pakrac).