Projekt „Crtam crtić“, sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture RH s devet tisuća kuna, kojeg je Kulturno prosvjetno društvo Sloga provodila u partnerstvu s Osnovnom školom braće Radića Pakrac i Muzejom Grada Pakraca, usprkos epidemiološkim mjerama koje su uzrokovale poteškoće provedbe, priveden je kraju.

Učenici su sudjelovali na novo normalni način na radionicama, zahvaljujući roditeljima i modernoj tehnologiji i izvan školskog objekta. Nismo ostvarili želju uključivanja građana u kreativni proces, kojima iskreno hvala na prijavi. Ipak, naš maleni, ali značajni, zajednički proizvod spreman je za predstavljanje, rekla je Dubravka Špančić, tajnica KPD Sloge na sinoćnjoj premijeri upriličenoj u Hrvatskom domu samo za sudionike i partnere u projektu.

"Banchi" (internacionaliziran naziv od Slavonskog banovca) je mladunče kune koji u potrazi za majkom nešto više od tri minute putuje kroz vrijeme polazeći od Tri križa i pritom se sreće sa Starim gradom Pakracom, Turcima, barunom Trenkom, Prvim, Drugim i Domovinskim ratom, prolazi pored crtanih kontura najpoznatijih pakračkih povijesnih građevina i završava pred današnjim Hrvatskim domom. Koliko je film edukativan kada je u pitanju pakračka povijest, učenici četvrtih i petih razreda pakračke osnovne škole, sudionici u izradi filma, demonstrirali su nakon promocije u kvizu znanja. Podijeljeni u pet ekipa s po pet članova odgovarali su na dvadesetak pitanja vezanih uz pakračku povijest kako je ona prikazana kroz „Banchia“ pri čemu je tek jedno ostalo djelomično neodgovoreno, a na neke od njih odgovore ne bi znali niti mnogi odrasli; primjerice na koja četiri obilježja možemo i danas najčešće sresti kunu.

Ekipa pobjednika na kvizu

Jelena Hihlik, ravnateljica muzeja kao partner u projektu je istaknula da joj je drago da je pakračka kuna našla mjesto i u crtanom filmu što je dobar način da se povijest približi najmlađima, ali da je ovim crtićem Pakrac dobio još jedan promidžbeni materijal.

Ponosna učiteljica Marija Nemec, kao razrednica odjeljenja koje je dalo najviše učenika sudionika projekta, je izrazila zadovoljstvo učinkom, ali i činjenicom da su se djeca tijekom izrade dobro zabavljala, a ravnateljica Škole Sanja Delač je izrazila oduševljenje rezultatom jer zna da je u njega uloženo puno rada i truda. Na tom, kao i na konačnom rezultatu je čestitao i dogradonačelnik Marijan Širac.

Tako je nakon mjuzikla „Tko pjeva zlo ne misli“ i cjelovečernjeg igranog filma „Eržika Plemenita“, sve u organizaciji KPD „Sloga“, Pakrac dobio i posve lokalizirani crtani film, naravno ponovo u režiji i scenariju Dubravke Špančić uz suradnice Mariju Nemec i Jelenu Hihlik. Mihael Giba je umjetnički direktor. Za montažu ton i zvučne efekte je bio zadužen Krešimir Mađaroši. Glavnim likovima su glasove posudili učenici David Filipović kao Banchi, Kjara Galijaš kao majka i Adam Filipović kao barun Trenk, dok je naraciju ispričala Ana Stokić. Skladatelji izvorne glazbe su Hrvoje Đurđević i Dragan Starivlah, a njihove pjesme su otpjevali učenici Fran i Paula Bralo, Adam i David Filipović te Ana i Magdalena Stokić.

U izradi animacije i dizajnu likova je sudjelovalo 28 učenika crtača.

Svi sudionici su sinoć dobili zahvalnice i DVD s filmom te simbolično plastičnu kasicu za štednju kuna. O daljnjoj sudbini filma, odnosno kada će ga moći vidjeti i ostali zainteresirani sugrađani, kao i o eventualnim prijavama na festival D. Špančić sinoć još nije mogla ništa reći.