Tradicija kuhanja graha na pakračkim ulicama, upriličena kroz naširoko poznatu gastro-manifestaciju Grahfest, kroz godine je dosegla impozantne 103 natjecateljske ekipe okupljene oko kotlića s popularnom narodnom namirnicom. Toliko ih je 2019. godine bilo na posljednjem održanom sajmu Slavonski banovac. Ova kilava 2020. godina, zbog svega poznatog, lišila nas je mnogih događanja pa tako i takvog, klasičnog Grahfesta. No, entuzijasti unutar Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika, potaknuti inicijativom članova Povijesnog društva Pakrac – Lipik, došli su na ludo dobru ideju kako premostiti aktualni problem i očuvati ovu, za Pakrac, vrlo lijepu tradiciju.
Zajedničkim trudom ove će subote organizirati „Pakrac online Grahfest 2020“, a o čemu se zapravo radi, priupitali smo Davora Lepku, predsjednika lokalnog Udruženja.
„Grah će svi zainteresirani moći kuhati 14. studenog od 8 pa sve do 23 sata. Sudjelovati mogu svi koji taj dan, zajedno s najmanje jednom osobom (a najbolje s cijelim društvom), doista kuhaju grah, a spravljati ga se može na mjestu po vlastitom izboru, bilo to u vikendici, vinogradu, na rivi, u kafiću, u ljetnoj kuhinji, špajzi, garaži, kod kuma, gdje god... Detaljan uvjet za sudjelovanje na „Pakrac online Grahfestu 2020.“ je objavljen na fejs profilu UDRUŽENJE OBRTNIKA PAKRACA I LIPIKA, a ovim putem pozivam sve zainteresirane širom Hrvatske, kao i prijatelje našeg Udruženja, da svojim sudjelovanjem online putem doprinesu očuvanju tradicije Grahfesta, u nadi da ćemo se dogodine opet okupiti u našem gradu – u dobrom društvu oko vrućih kotlića. Dotad, zabavite se u subotu i to podijelite s nama!“, poručio je Lepka.


Pobjednik ovogodišnjeg „Online Grahfesta 2020.“ će biti ona ekipa koja na spomenutoj stranici, ispod svojih albuma fotki ili objavljenog videa, skupe najviše lajkova, a ispred organizatora poručuju da će nagraditi najkreativnije ime ekipe, najsmješnije komentare, najudaljeniju ekipu/sudionika, a to naravno nije sve…
„Zato, organizirajte si subotu 14.11. za društvo s kojim ćete kuhati grah, zabaviti se, sve to pofotkati ili snimiti i objaviti na našem fejsu... Time ćete steći prestižni status: SUDIONIK online Grahfesta“, poručuju za kraj organizatori ove online-gastro subote.