„Kroz zadnjih par godina uspjeli smo senzibilizirati hrvatsku javnost ali i politiku da je ovdje počeo Domovinski rat i zato vas pozivam da nastavite i dalje raditi za dobrobit ove domovine i promicati istinu jer na taj način nećemo zaboraviti sve one branitelje koji više nisu s nama. Ja ću i dalje ustrajati na potrebi utemeljenja Medalje “Zapadna Slavonija” kako bi se barem na simboličan način odalo priznanje svim onima koji su sudjelovali u operaciji oslobađanja ovog dijela Hrvatske, a koja je za povijest stvaranja naše države bila od izuzetne važnosti“, poručio je požeški župan Alojz Tomašević na skupštini Zajednice udruga HVIDR-e Požeško – slavonske županije, održanoj danas u vijećnici kurije Janković.

Podnoseći izvješće o radu u prošloj godini, Stipan Grgić, predsjednik Zajednice udruga HVIDR-a Požeško-slavonske županije, istaknuo je kako su članovi obilježavali sve obljetnice vezane za Domovinski rat na području naše Županije i aktivno sudjelovali u radu županijske Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Bili su redovni sudionici sportskog susreta 25. svehrvatskog ŠNIDOR-a u Makarskoj, kao i sudionici proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kaštelima, te skrbili o socijalnim i statusnim pitanjima svojih članova. U prosincu prošle godine sudjelovali su na jubilarnom 10. hodočašću hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja „Gospi Voćinskoj“, a bili su i nositelji programa obilježavanja obljetnice oslobođenja Bučja.

Za aktivnosti ŽZU HVIDR-e lani je potrošeno 32.400 kuna, dok su prihodovali 31.800 kuna, pri čemu je 13.000 dao proračun Požeško-slavonske županije, a 18.000 je pribavljeno iz državnog proračuna, odnosno od Ministarstva branitelja.

Po planu i programu županijske zajednice HVIDR-e za 2021. godinu, uz sve redovne aktivnosti i obilježavanja obljetnica iz Domovinskog rata, predviđena je organizacija okruglog stola na temu prava branitelja i članova njihovih obitelji u domeni mirovinskog i zdravstvenog osiguranja te zapošljavanja, sudjelovanje na 26. svehrvatskom sportskom natjecanju invalida Domovinskog rata te susreti branitelja Požeško-slavonske i Splitsko-dalmatinske županije, no kako je naglasio predsjednik Grgić, sve će ovisiti o razvoju situacije sa Covidom 19.