U ponedjeljak bi trebalo početi cijepljenje protiv gripe isključivo u ambulantama obiteljske medicine, izvijestio nas je dr. Ante Vitalia, epidemiolog u požeškom Zavodu za javno zdravstvo.

Za našu županiju je osigurano 7200 doza što je za oko 1700 više nego što je lani procijepljeno stanovnika, odnosno svi koji su iskazali interes. No dr. Vitalia smatra da to zbog povećanog interesa neće biti dovoljno. U tom slučaju, postoje najave da bi u prosincu moglo doći još cjepiva.

Do sada je isporučena polovina od najavljenih doza cjepiva. Ambulantama obiteljske medicine su cjepiva podijeljena prema broju lani procijepljenih pacijenata, odnosno u prvoj turi su dobili polovinu toga. Za približno dva tjedna je najavljen dolazak druge polovine cjepiva predviđenih za našu županiju.

Za cijepljenje nije bez prethodne telefonske najave potrebno dolaziti svom obiteljskom liječniku jer postoje prioriteti, a na vrhu su starije osobe, kronični i onkološki bolesnici, zaposlenici u zdravstvu i staračkim domovima.

Da cjepiva neće biti dovoljno za sve zainteresirane potvrđuje i podatak iz pakračke ljekarne (cijena 96,39 kuna). Najprije nisu mogli nabaviti koliko su htjeli, nego koliko su im veledrogerije odobrile i prije nego što u ponedjeljak započne službeno cijepljenje je skoro sve rasprodano, rekla je pakračka magistrica Aneta Prohaska Tome koja ne zna da li će moći dobiti nove količine.

Za razliku od prethodnih godina ove godine radi zauzetosti Covidom-19 i stvaranja gužvi neće biti moguće cijepljenje u ambulanti Zavoda za javno zdravstvo gdje je lani procijepljeno više od 400 stanovnika ovog kraja što je više nego u bilo kojoj drugoj ambulanti.

Koronavirus: danas samo šestero

Što se tiče koronavirusa, nakon prekjučerašnjih rekordnih 20 oboljelih (112 testiranih), stanje unazad 24 sata se popravilo i od 47 uzoraka pozitivno ih je šest čime smo, u za hrvatsku rekordno lošem danu, među najboljim županijama, odnosno od nas je manje oboljelih samo u Istri. U županiji je sada aktivan 81 slučaj zaraze, od čega na području Pakraca i Lipika samo jedna osoba čime smo svijetli primjer u županiji, kaže dr. Vitalia.

Jutros je od tih 81 zaraženih 10 osoba bilo u bolnici, 71 osoba se nalazi u kućnoj izolaciji dok su u samoizolaciji 333 kontakta.