„Ovaj Zbornik po svom obimu, tekstovima i broju stranica nadilazi sve svoje prethodnike i smatram da smo po kvaliteti dostigli onu razinu koju želimo u dogledno vrijeme i zadržati“, rekao je sinoć u vijećnici kurije Janković profesor Stjepan Benković, ujedno i predsjednik Povijesnog društva Pakrac – Lipik, na predstavljanju njihovog 11. Zbornika. Ova promocija, iako je bila predviđena za Dan Grada, upriličena je tek sad, u sklopu manifestacije Mjesec hrvatske knjige koju provodi gradska knjižnica uz pokroviteljstvo Grada Pakraca.

Ravnateljica knjižnice, Monika Lucić Fider, zahvalila je članovima Povijesnog društva i njihovim suradnicima na izdavanju još jednog vrijednog Zbornika kojemu je cilj istraživati i upoznati ljude sa zavičajnom poviješću našeg kraja.

Profesor Benković je pred 20-ak okupljenih prošao kroz cijeli Zbornik, naglasivši da je on nastao na volonterskoj osnovi te da ni jedan autor nije plaćen za svoj rad. Zahvalio je ujedno gradovima Pakracu i Lipiku ne samo na financijskoj nego i na moralnoj podršci koju im pružaju kroz sve ove godine. U Zborniku među ostalim o Pakračkoj Munjari piše Jelena Hihlik, zatim o povijesti mlinarske obitelji Fiala i općenito povijesti mlinarstva na području Lipika Stjepan Benković, dok Danijel Grčević predstavlja Vandu Shrenger Weiss, jednu od najvećih psihoanalitičarki, inače Židovku rođenu u Pakracu. Ostale teme su temeljito obradili i napisali Nives Matijević, Tea Lokner, Duško Kliček, Siniša Njegovan Starek, Danela Vujanić i Branko Križan. Na kraju Zbornika objavljene su i oproštajne riječi od nedavno preminulih članova Povijesnog društva.

Ovom prilikom predstavljeni su i udžbenici dviju učiteljica pakračke osnovne škole. „Naš zavičaj: Grad Pakrac – Grad Lipik“, autorice Daliborke Duchač je udžbenik pomoću kojeg će učenicima biti omogućeno da, na uzrastu prilagođen način, kroz dvije tematske cjeline – povijesni dio i prirodoslovno-zemljopisno područje – detaljno upoznaju svoj zavičaj. A Daniela Crnković je napisala „Pakrački kraj: zavičajna povijest za niže razrede osnovne škole“ i ovom prilikom naglasila da povijest ne treba biti samo puko nabrajanje činjenica već se djeci kroz učenje i igru na jasan i smislen način treba približiti ljepota povijesti.

Pakrački dogradonačelnik Marijan Širac zahvalio je autorima što su uložili svoje slobodno vrijeme, znanje i trud kako bi napisali još jedan Zbornik i zaželio im uspješan daljnji rad uz obećanje suradnje i podrške Grada i na idućim brojevima Zbornika.

Za kraj ove svečane promocije, ravnateljica muzeja Jelena Hihlik, ujedno i članica Povijesnog društva predstavila je rad Društva koji i na aktivan način nastoji očuvati kulturnu baštinu ovog kraja pa su tako proveli više radnih akcija kako bi spriječili od propadanja jedan od posljednjih mlinova na našem području, u selu Gornja Šumetlica, a želja im je obnoviti ga i vratiti u prvobitno stanje.