banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Unatoč manjem prihodu od planiranog, na polovini godine gradski proračun je bio još uvijek u plusu; do kraja mjeseca će biti objavljen natječaj za prodaju zemljišta u poduzetničkoj zoni ustanovljenoj u bivšem industrijskom dvorištu DI Papuk. Isto tako, do kraja mjeseca će biti ponovljen natječaj za prodaju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH, prvi put objavljenog u srpnju. Gradske ustanove i tvrtke lani su radile i poslovale dobro, najvažniji su zaključci sinoćnje sjednice Gradskog vijeća Pakrac radi epidemioloških mjera održane u vijećnici kurije Janković.

Iako je dnevni red bio obiman i natrpan važnim točkama, uslijed potpune usuglašenosti prilikom glasovanja i malo rasprava, sjednica je trajala tek nešto manje od tri sata.

Povećane plaće – povećani porezni prihodi

Iako su gospodarska kretanja u Hrvatskoj, kao i na području Grada Pakraca u prvoj polovici 2020. godine bila pod utjecajem pandemije koronavirusa, što se u određenoj mjeri odrazilo i na prihode proračuna Grada Pakraca, na kraju lipnja proračun je još uvijek bio u plusu oko 80.000 kuna što je posljedica prenesenih sredstava iz prethodne godine, izvijestio je Vinko Pečanić, voditelj financija u gradskoj upravi.

U prvih šest ovogodišnjih mjeseci proračun je prihodovao 17 milijuna kuna ili 40 posto u odnosu na godišnji plan što je uobičajeno za prvu polovinu godine. U isto vrijeme rashodi su bili 18,8 milijuna kuna, a kako je prokomentirala gradonačelnica Anamarija Blažević, veseli da su pri tom u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje povećani prihodi od prireza i poreza od nesamostalnog rada (za oko 700.000 kuna ili 20 posto) što je posljedica povećane zaposlenosti, ali i povećanja plaće u privatnom sektoru. Stoga je proračun još uvijek u višku, a niti jedna rashodovna stavka bitno ne odudara od planiranog.

Ovakvo izvješće su bez rasprave vijećnici jednoglasno prihvatili što može biti i posljedica toga da su u prethodne dvije sjednice održane u vrijeme pandemije bila znatno pesimističnija u odnosu na pokazatelja na polovini godine.

Između ostalog uslijed toga na ovoj sjednici vijećnici su povećali proračunsku stavku namijenjenu pomoći gospodarstvu u preživljavanju epidemioloških mjera za 150.000 kuna, konkretnu mjeru 11. Sufinanciranje troškova ulaganja u dugotrajnu materijalnu i nematerijalnu imovinu koja podrazumijeva sufinanciranje nabave dugotrajne materijalne i nematerijalne imovine do 50 posto ulaganja, a najviše do 10.000 kuna. Zahtjevi se primaju do 30. studenog.

Rasprodaja zemljišta DI Papuka

Do kraja mjeseca bit će objavljen natječaj za rasprodaju dijela bivšeg industrijskog dvorišta „Papuka“ u kojoj Grad uspostavlja novu poduzetničku zonu. Kako je izvijestio Vladimir Gazić, direktor LRA PCP koja upravlja Zonom, na natječaj će ići oko polovina ukupnog zemljišta, najvećim dijelom uz glavnu prometnicu, a ovisno o stupnju izgrađenosti prodavat će se po simboličnoj cijeni od jedne, tri ili pet kuna po četvornom metru. Ponuditelji će biti bodovani ovisno o djelatnosti, visini ulaganja, broju budućih zaposlenika i ponuđene cijene.

Vijećnici su jučer zbog administrativnih zavrzlama poništili natječaj za prodaju poljoprivrednog zemljišta RH na području Grada Pakraca objavljenog u srpnju, a do kraja mjeseca će biti objavljen za iste parcele novi i jasniji.

Sve tvrtke i ustanove lani radile dobro

Vijećnici su jučer saslušali i raspravili izvješće o radu i poslovanju u 2019. godini čak šest tvrtki i ustanova kojima je osnivač Grad Pakrac i svi su, osim što su prihvaćeni, dobili i pohvale. To se naročito odnosi već tradicionalno na ustanove u kulturi.

U Komunalcu, 32 zaposlena je lani ostvarilo prihod od 13,61 milijun kuna što je pad za 126.000 u odnosu na godinu ranije. Istovremeno je rashod bio 13,85 milijuna pa tvrtka bilježi financijski minus od 126.000 kuna, pojasnio je direktor Josip Bišćanin. Pad prihoda je prvenstveno uzrokovan padom prihoda u opskrbi plinom u iznosu od 83.000 kuna što se pripisuje blagoj zimi, ali i učinku energetske obnove koja je do sada odrađena na oko 65 posto zgrada kojima upravlja Komunalac, ali i na djelu javnih objekata poput sportske dvorane i prosvjetnih ustanova. Pored toga 56.000 kuna manji prihod je lani ostvarila i djelatnost gospodarenja otpadom što je posljedica porasta razvrstavanja otpada po kućanstvima i pravnim osobama, ali i otvaranja reciklažnog dvorišta pa će od 1. studenog ova usluga za sve korisnike poskupjeti što ćemo uskoro dodatno pojasniti. Ostale djelatnosti kao što su upravljanje zgradama, grobljima i dimnjačarska služba su u malom porastu ili približno na istoj razini dok su rashodi nešto malo manji što je i posljedica dvoje manje zaposlenih, pojasnio je Bišćanin. Predsjednik Vijeća Miroslav Ivančić (HDZ) je podatak o povećanju cijene odvoza smeća iskoristio da se založi da se onda poveća i plaća zaposlenicima koji izravno rade na njegovom prikupljanju jer je riječ o vrlo napornom i nezahvalnom poslu. Odgovarajući na pitanje Saše Hejtmaneka (HDZ) zašto se u Badljevini kante za miješani otpad prazne svaki drugi tjedan, odnosno Mihajle Pavković (SDP) zašto neke kante ostanu neispražnjene, Bišćanin je odgovorio da je to u cilju većeg razvrstavanja otpada na kućnom pragu i u tom slučaju nema potrebe za pražnjenjem kante svakog tjedna, odnosno upravo nerazvrstani otpad je razlog što poneka kanta ostane neispražnjena jer se u njoj nalazi bio, stakleni ili neki drugi otpad koji je trebao biti razvrstan. Gradonačelnica je pohvalila racionalan rad Komunalca i dobro gospodarenje resursima koji su im stavljeni na raspolaganje.

PCP u plusu

Sličnu ocjenu gradonačelnice je dobio i Vladimir Gazić, direktor Lokalne razvojne agencije Poduzetnički centra Pakrac ponajviše zbog završnog financijskog rezultata kojim je iskazan prihod od 1.894.000 kuna, ili 3.300 kuna više od rashoda. Od tog prihoda 220.000 kuna su proračunska sredstva namijenjena isključivo financiranju lokalnih medija dok je sve ostalo ostvareno na tržištu bilo kroz partnerstvo na projektima ili temeljite realizacije projekata kao i kroz najam poslovnih prostora na tržnici i poduzetničkoj zoni. Na tim poslovima kroz lanjsku godinu je u PCP radilo prosječno 12 zaposlenika.

Oba stranačka kluba, odnosno njihovi predsjednici dr. Kristina Milek (HDZ) i Dragan Marin (SDP) koji su i sinoć posve logično bili najčešći govornici, su tražili ubuduće opširnije izvješća o aktivnostima i djelatnostima PCP-a.

Lani živo u ustanovama

Lanjska godina je bila, posebno u odnosu na ovu obilježenu epidemiološkim mjerama živa po aktivnostima Gradske knjižnice i čitaonice Pakrac, Muzeja Grada Pakraca, Dječjeg vrtića Maslačak i Osnovne glazbene škole Pakrac, saznali su vijećnici iz izvješća njihovih ravnateljica.

U vrtiću, najvažnija lanjska aktivnost je bila provedba programa financiranog od strane fondova EU „Maslačak ispunjava želje“, kojima je uveden dvosmjenski rad vrtića sve do 21 sat, popunjene stručne službe, ali uvedeni i novi sadržaji u obrazovanju polaznika. Ravnateljicu Višnju Klobučar, ali kasnije i gradonačelnicu je ponajviše razveselio podatak da je radi porasta broja polaznika (12) ove jeseni morala biti uvedena dodatna jaslička grupa. A. Blažević je izrazila nadu da će i dogodine morati biti uvedena dodatna grupa, ali i da će projekt biti nastavljen.

U prošloj godini uz 208 korisnika vrtića i 36 zaposlenika, vrtić je ostvario prihod od 4,83 milijuna kuna (+ 680.000 u odnosu na 2018.) pri čemu je Grad iz proračuna sufinancirao boravak djece s 3,26 milijuna (+113.000), dok su roditelji participirali 954.000 (-29.000). Rashodi su gotovo u kunu identični prihodima, odnosno ostvaren je višak od 133 kune.

U Osnovnoj glazbenoj školi Pakrac pedagoška godina 2019/20. je za 113 učenika bila izuzetno zahtjevna jer je započela štrajkom učitelja, a završila nastavom na daljinu. No unatoč tome je uvedeno obrazovanje za novi instrument – violončelo, a po prvi put je održan i Festival domoljubne pjesme što je naročito pohvalio Ivančić, a gradonačelnica je pohvalila van nastavne aktivnosti koje su omogućili Pakračanima ciklus kvalitetnih koncerata. U Upravno vijeće OGŠ su jučer imenovani dr. Kristina Milek, Jelena Hihlik i Tomislav Novinc.

Gradska knjižnica i čitaonica Pakrac je na kraju prošle godine u svom fundusu imala 27.476 svezaka knjiga te 773 jedinice audio-vizualne građe i 21 fizičku jedinicu igračaka i didaktičkih igara. Prošle godine je kupljeno 596 svezaka knjiga, a darom pribavilo 19 svezaka, izvijestila je Monika Lucić Fider, njena ravnateljica.

Knjižnica je prihodovala ukupno 634.000 kuna od čega je Grad osigurao 524.000, Ministarstvo kulture 91.000, a vlastitih prihoda je bilo 20.000. Rashodi su bili za 6400 kuna manji.

Marin je pohvalio rad „jer i u teškoj godini drže glavu iznad vode“ te se založio za povećanje udjela digitalne građe u odnosu na klasičnu na što je ravnateljica rekla da nema dovoljno interesa. Ivančić je pohvalio uključivanje knjižnice u obilježavanju značajnih događaja iz Domovinskog rata, a gradonačelnica činjenicu da u radnim danima knjižnica ima dnevno prosječno 85 posjetitelja koji posude prosječno 50 knjiga.

U Muzeju grada Pakraca je lani radilo četiri djelatnika, uz ravnateljicu ujedno i kustosa, i dvoje kustosa arheologa te jednog muzejskog tehničara, a njihovim zapošljavanjem je u zadnje tri godine napravljen važan iskorak u osnaživanju kapaciteta ustanove, istaknula je ravnateljica Jelena Hihlik. Lani su prihodovali 511.000 kuna, a potrošili sedam tisuća kuna više. Od ukupnih prihoda 404.000 je osigurao Grad Pakrac. A. Blažević je naročito pohvalila njihov rad na pakračkim arheološkim istraživanjima.

Šaljite djecu biciklom u školu

Marin Jakovljević iz Prometnog fakulteta Zagreb je vijećnicima prezentirao Strategiju prometnog razvoja Grada Pakraca o čemu smo opširno pisali u našim medijima u dva navrata. Uglavnom, ponovo je naglasak da je u Pakracu sve u dohvatu pješačke i biciklističke zone, odnosno da 60 posto stanovništva živi u krugu 15 minuta vožnje biciklom i stoga treba razvijati pješački i biciklistički promet za što je potrebno edukaciju za to razvijati od malena pa je preporučio roditeljima da djecu u školu šalju na biciklima. Stručnjaci s Prometnog fakulteta su naglasili da je svjetski trend fizičkim preprekama (sužavanjem kolnika) smanjivati brzinu prometa u središtu gradova.

Neven Garača (SDP) smatra da je prezentacija trebala biti učinjena i za građane. I on, kao i još neki vijećnici najviše se raspravljali o tome kada će strategija doći u primjenu i tko će je mijenjati, a sukus rasprave bi mogao biti da je ovo kao i svaka strategija uglavnom načelni dokument na kojem će se bazirati ubuduće odluke Vijeća kojima će biti konkretizirana prometna pravila.

Gradonačelnica Anamarija Blažević je u opsežnom materijalu od 20-tak stranica izvijestila o svom radu u prvoj polovini ove godine pobrojavši uglavnom sve svoje aktivnosti i aktivnosti gradske uprave o kojima smo pisali pa rasprave nije niti bilo.

U aktualnom satu koji je trajao 35 minuta vijećnike su najviše interesirali radovi na aglomeraciji o čemu ćemo izvijestiti naknadno.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić