banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, na prijedlog Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac-Lipik, posmrtno je odlikovao pokojnog Stjepana Širca - Stipu, medaljom „Red bana Jelačića“.

Stjepan Širac prvi je zapovjednik obrane Pakraca u Domovinskom ratu i nemjerljiv je njegov doprinos u obrani jer je svojim organizacijskim sposobnostima i znanjem bio ključni čimbenik u prvim mjesecima Domovinskog rata, rečeno je jučer prilikom uručivanja odlikovanja.

Stjepan Širac rođen je 1951. godine u Pakracu. Početkom 90-tih godina aktivno se uključuje u pripreme za obranu Republike Hrvatske te znanja pričuvnog časnika koristi za organiziranje i ustrojavanje obrane Općine Pakrac. U travnju 1991. godine odlukom Predsjednika Republike Hrvatske o ustrojavanju Zbora narodne garde Stjepan Širac pristupa formiranju postrojbe ZNG-a na području Općine Pakrac, te nabavlja opremu i naoružanje za postrojbu što je u tim vremenima bilo izuzetno teško. Kada 19. kolovoza započinje opći oružani napad na Pakrac od strane pobunjenika i tadašnje JNA, Stjepan Širac je imenovan pomoćnikom Povjerenika Vlade RH za obranu Općine Pakrac, organizira obranu i akcije, a vodi i akciju spašavanja i evakuacije 300 psihijatrijskih bolesnika iz bolnice Pakrac.

Šestog dana listopada Pakrac je bio potpuno opkoljen jer je neprijatelj zauzeo do tada jedinu prohodnu prometnicu koja je preko Batinjana vodila za Kutinu. Istog dana na toj su prometnici u zasjedi poginuli najprije jedan civil i branitelji, zbog čega Stjepan Širac donosi odluku o kretanju u proboj obruča. U borbama koje su uslijedile Stjepan Širac pogiba u Batinjanima, na čelu svoje postrojbe, a o težini borbi tog dana, govori podatak da je u akciji poginulo 19 hrvatskih branitelja i 3 civila.

Pokojni Stjepan Širac - Stipa posmrtno je odlikovan Spomenicom domovinskog rata, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te mu je posmrtno dodijeljen i čin pukovnika Hrvatske vojske.

Medalja „Red bana Jelačića“ dodjeljuje se dužnosnicima, časnicima i zapovjednicima postrojbi za iznimno uspješno zapovjedanje postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske, za osobite vojne zasluge u njihovom ustroju i razvitku te postrojbama i drugim ustrojstvenim jedinicima Oružanih snaga RH.

Medalju „Red bana Jelačića“ Stipinom bratu Vinku Šircu na kraju jučerašnje svečanosti otvaranja spomen obilježja zajednički su uručili general Marijan Mareković, izaslanik i savjetnik predsjednika Republike Hrvatske i Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja.

Govoreći na jučerašnjoj svečanosti ministar Medved je o Stjepanu Šircu rekao: „Na današnji dan je Pakrac izgubio svog zapovjednika obrane Stjepanu Širca Stipu u jednoj od najznačajnijih akcija na ovom području, oslobađanje Batinjana. Iznimno sam ponosan da ćemo njemu u zahvalnost iskazati počast dodjelom odlikovanja. Uz to odlikovanje zapovjedniku, iskazuje se i priznanje svim nepokolebljivim hrvatskim braniteljima“.

Primajući odlikovanje u ime pokojnog brata Vinko je samo kratko zahvalio u ime obitelji i suboraca.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić