„I nakon 29 godina, hrvatska domovina je realnost, činjenica koju nitko ne može promijeniti, a moramo ju svakog dana voljeti sve više jer je to naša obaveza prema svim poginulim braniteljima“ rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević na komemoraciji održanoj prijepodne kod kapele sv. Franje Asiškog u Gornjoj Obriježi, a koja se svake godine 6. listopada održava u znak sjećanja na tragičan događaj iz 1991. godine kad je ubijeno 19 hrvatskih branitelja, 4 civila, a 12 branitelja je ranjeno, što je kasnije ocijenjeno kao jedan od najtragičnijih dana Domovinskog rata na pakračkom ratištu.

Nastavljajući govoriti, župan Tomašević istaknuo je zaslugu zapadne Slavonije u obrani domovine rekavši da je listopad vrijeme kad Slavonci trebaju ubirati plodove svoga rada, a oni su tada morali ostaviti plugove i traktore i krenuti sa puškom braniti domovinu, braniti povijest, ali i budućnost koju moramo ostaviti onim generacijama koje će doći iza nas.

O samim događanjima koji su prethodili tog dana, kao i o pogibiji 19 hrvatskih vitezova govorio je Božidar Lujanac, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Pakrac-Lipik rekavši kako su hrvatski branitelji Pakraca i Lipika bili organizirani, odlučni, izuzetno hrabri u obrani doma i domovine  te da njihova žrtva nije bila uzaludna, jer su svojim životom spasili mnoge druge živote. Istina o Domovinskom ratu u zapadnoj Slavoniji mora se temeljiti na činjenicama, a ne na dnevnopolitičkim interesima pojedinaca, naglasio je Lujanac.

Govor o istini

Obitelji poginulih branitelja kao i sve branitelje pozdravila je gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević rekavši da se `91. ovdje nisu branili samo Pakrac i Lipik, nego se branila cijela Hrvatska. „Neki kažu da se ovim komemoriranjima vraćamo u povijest. Ovo nije vraćanje u povijest, već je ovaj govor o istini i Domovinskom ratu, s kojim smo svi mi na ovim prostorima povezani, jedini način da izrazimo zahvalnost i odamo počast svim mladićima koji su ovdje dali svoje živote“, rekla je Blažević. Posebno je zahvalila potpredsjedniku Vlade i ministru branitelja Tomi Medvedu, jer je on prvi ministar u 29 godina koji je došao na ovo mjesto.

Od uzvanika pozdravljeni su još izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković, izaslanik predsjednika Sabora i saborski zastupnik Ante Deur, general Josip Lucić ispred Veteranskog centra, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja Davor Huška te gradonačelnik Lipika Vinko Kasana.

Komemoriranje koje su organizirali Hrvatski časnički zbor Pakrac-Lipik i Grad Pakrac završeno je svetom misom koju je predvodio obriješki župnik vlč. Mihael Kos.

Prije toga, izaslanstva gradova, Županije te predstavnici braniteljskih udruga položili su vijence i zapalili svijeće na spomen obilježjima u Batinjanima, Velikom Banovcu i Gornjoj Obriježi.