Dva nova projekta bit će naredne dvije godine  financirana  na području Pakraca i šire iz Europskog socijalnog fonda ukupne vrijednosti  2,85 milijuna kuna. Ugovor o tome gradonačelnica Anamarija Blažević i suradnice potpisale su jučer u Našicama nakon sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem.

Projekt „Ambasadori dobročinstva“

Palijativni tim Lipa nositelj je projekta „Ambasadori dobročinstva“, a partneri su Grad Pakrac i Lokalna akcijska grupa „Zeleni trokut“.  Naredne dvije godine s 1,29 milijuna  kuna  financirat će se iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., a odabran je u okviru poziva „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza 1“.

Cilj projekta je poboljšanje izvan institucionalne skrbi o oboljelima od Alzheimerove i drugih demencija na području zapadne Slavonije (Požeško-slavonska, Sisačko-moslavačka i Bjelovarsko-bilogorska županija) putem psihosocijalne pomoći mobilnih timova Palijativnog tima LiPa, osnaživanje ljudskih kapaciteta tima i povećanje suradnje svih dionika koji se skrbe o ciljnoj skupini. Aktivnosti će obuhvatiti i uspostavu sustava GPS lociranja i praćenja oboljelih od navedenih bolesti kako bi se spriječilo njihovo gubljenje iz obiteljskog doma.

Kroz projekt će se financirati plaća za dvije osobe na puno radno vrijeme (administrator i vozač), te plaća voditelja projekta na pola radnog vremena. Voditelj projekta je Igor Matek,

Projekt „Zajedno u drugu mladost“

Gradsko društvo Crvenog križa Pakrac je nositelj, a Matica umirovljenika Pakrac – Lipik partner u projektu „Zajedno u drugu mladost“.  S 1,56 milijuna kuna također je financiran iz Europskog socijalnog fonda , naziv poziva, "Pridruži se - Aktivni u mirovini", a u naredne dvije godine predviđeno je cijeli niz aktivnosti za korisnike poput  kulinarske, informatičke, likovne, glazbene radionice te vježbe  fizioterapije, plesne večeri, različita predavanja (liječnika, pravnika, pedagoga, psihologa), čitateljski klub, večer zborova i slično.

Cilj projekta je doprinijeti jačanju organizacije civilnog društva  razvojem i provedbom lokalnih programa u području aktivnog starenja i povećanja kvalitete života umirovljenika, a očekivani rezultate odnose se na  osnaživanju  kapaciteta prijavitelja i partnera, povećani broj lokalnih programa u području aktivnog starenja i povećanja kvalitete života umirovljenika, smanjen rizik od socijalne isključenosti umirovljenika, doprinos izgradnji humanije i uključivije zajednice.