banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.

Radovi na poboljšanju vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Pakrac-Lipik odvijaju se brže od predviđenog plana i do sad je odrađeno oko 8,5 kilometara odvodnje što je 17 posto ukupnog plana i 9,5 kilometara vodoopskrbe što je 27 posto od ukupno predviđene količine. Želja nam je da do početka ljeta iduće godine završimo sve radove u Pakracu istočno od rijeke Pakre, a u Lipiku cijelo naselje. Nakon toga, do Božića 2021. namjeravamo završiti glavninu radova i u prigradskim naseljima Prekopakri, Dobrovcu, Kukunjevcu i Kusonjima rekao je Jože Brecelj, predstavnik izvođača radova Gorenjske gradbene družbe Kranj na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji koja je kao prva u nizu održana u Poduzetničkom centru Pakrac, a na kojoj su osim predstavnika izvođača govorili i čelni ljudi Hrvatskih voda, Voda Lipik i gradova Pakraca i Lipika.

Brecelj se osvrnuo na proljetni početak radova (1. lipnja) koji je zbog epidemioloških mjera počeo s malim zakašnjenjem i u otežanim uvjetima, ali zbog dobre pripreme i suradnje s ostalim čimbenicima na projektu kao što su Vode Lipik i gradovi domaćini, dobro napreduju. Naglasio je da su naročito svojim zaposlenicima istaknuli važnost odnosa s domaćim stanovništvom koji će zbog njihovih radova možda privremeno ostati bez vode ili prometne dostupnosti. Zahvalio je građanima na do sada iskazanom razumijevanju i zamolio ih za strpljenje i suradnju i ubuduće. Brecelj je na novinarski upit potvrdio informaciju da će krajem listopada početi i faza asfaltiranja sada raskopanih ulica.

Marijan Pierobon, direktor formalnog investitora tvrtke Voda Lipik podsjetio je na mukotrpnost desetogodišnje pripreme projekta koji bi kao rezultat treba imati kvalitetniju i bolju opskrbu usluga vodoopskrbe i odvodnje.

Dr. sc. Siniša Širac, koji je u vrijeme priprema projekta u Hrvatskim vodama obnašao dužnost voditelja Sektora u Hrvatskim vodama za projekte sufinancirane sredstvima EU, zahvalio se svima koji su doprinijeli da se ovaj projekt nakon toliko godina realizira. Izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom dinamikom izvođenja radova te svima poželio da ostvare ciljeve u zadanim rokovima.

Pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević je također zahvalila svima koji su doprinijeli da se kroz ovih 10 godina ovaj projekt, najveća pojedinačna investicija u ovom kraju, realizira. Značaj projekta, osim u podizanju kvalitete života u ovom kraju kao i poboljšanje kakvoće okoliša je i u tome što je, čekajući njegovu realizaciju, zaustavljeno nekoliko manjih projekata na sređivanju gradskih prometnica koji će sada moći u realizaciju. Osim toga, loša infrastruktura je stvarala puno problema i sada je tome kraj.

I njen lipički kolega Vinko Kasana je ovaj projekt ocijenio kao „projekt svih projekata“ jer se mijenja infrastruktura koja je u Lipiku negdje bila stara i stotinu godina. On je naglasio da su ovo nevoljeni projekti jer iza njih sve ostaje u zemlji, dakle nevidljivi su i pri tom puno ometaju redovan život. No oni su izuzetno značajni i za razvoj gospodarstva, a Lipik kao turistički grad i grad vode si ne može dozvoliti problem u vodoopskrbi. Pohvalio je izvođača i zamolio građane za strpljenje.

Tehničke i financijske karakteristike

Procijenjeni troškovi u iznosu od 153.546.408,40 kn financirat će se: sredstvima iz kohezijskog fonda EU u iznosu od 110.389.119,39 kn (71,89%), te sredstvima nacionalnih izvora u iznosu od 43.157.289,01 kn (28,11%). Nacionalni izvori sredstava dolaze iz Hrvatskih voda 18.701.491,90 kn (43,33%), Ministarstva zaštite okoliša i energetike 18.701.491,90 kn (43,33%) i gradova Pakraca i Lipika 5.754.305,20 kn (13,33%) pri čemu Grad Pakrac sudjeluje u financiranju s 3.397.638,72 kn i Grad Lipik 2.356.666,48 kn, a sredstva će se osigurati u četiri proračunske godine.

Projektom se predviđa formiranje jedinstvenog sustava odvodnje otpadnih voda za područje „aglomeracije“ Lipik – Pakrac koja će uključivati naselja: Dobrovac, Donji Čaglić, Filipovac, Japaga, Kukunjevac i Lipik te Kusonje, Pakrac i Prekopakra ukupno dužine 115.213 metara cjevovoda s 18 crpnih stanica te centralnim uređajem za pročišćavanje u Dobrovacu. To podrazumijeva izgradnju 33.434 metara sustava odvodnje, rekonstrukciju 22.499 metara sustava odvodnje, izgradnju 18 crpnih stanica, rekonstrukciju i dogradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Zbog manjka pitke vode u ljetnim mjesecima i velikih gubitka vode predviđa se rekonstrukcija postojećeg vodovodnog sustava. Projektom se na sustav javne vodoopskrbe Lipik – Pakrac također predviđa i priključenje seoskog vodovoda u naselju Kusonje koji trenutno nije dio javnog vodoopskrbnog sustava. To podrazumijeva izgradnju 4.160 metara novog dovodnog cjevovoda Pakrac-Lipik, rekonstrukciju 7.072 m dovodnog cjevovoda Gaj-Dobrovac, rekonstrukciju 25.135 metara vodoopskrbne mreže, a omogućit će priključenje 225 dodatnih stanovnika na javnu opskrbu pitkom vodom (lokalni vodovod Kusonje) te smanjenje gubitka vode sa sadašnjih 46% na 35%.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.