U Požeško-slavonskoj županiji jučer je bilo aktivno 96 slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19), 84 osobe nalaze se u kućnoj izolaciji, a 12 osoba je hospitalizirano, izvijestio je županijski stožer Civilne zaštite. Epidemiolog dr. Ante Vitalia nam je potvrdio da je jedna aktivna osoba s područja Pakraca, a jedna s područja Lipika.

U samoizolaciji se nalazi 715 osoba, a ukupno je testirano 8418 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 112 uzoraka, od kojih je 10 pozitivnih ili oko 8 posto. Inače, posljednjih petnaestak dana se svakodnevno testira između 120 i 160 osoba, od koji je osam do 10 posto pozitivnih, dakle od 8 do 14 novih slučajeva dnevno što dr. Vitalia ocjenjuje zabrinjavajućim, a po njemu je to posljedica nonšalantnog ponašanja stanovništva koje unatoč epidemiološkim mjerama i dalje učestalo održava brojne različite obiteljske svetkovine i druga okupljanja.

Zašto je na Požeštini dnevno gotovo redovito desetak novih slučajeva, a na području Pakraca i Lipika su ona izuzetno rijeka, epidemiolog nema objašnjenja. Inače, od jučer do danas broj aktivnih slučajeva zaraze na županiji se bitno smanjio: s jučerašnjih 135 što je najveći dnevni broj aktivnih slučajeva u rujnu, na današnjih 94, a razlog je što je oboljelim osobama kućna izolacija smanjena s 14 na 10 dana. Najveći broj zaraženih osoba u jednom danu je u rujnu zabilježena 8. dana -17 pa se već 9. rujna naša županija našla na njemačkoj crvenoj listi po pitanju putovanja njihovih građana k nama.

Od jučerašnjih 96 aktivnih slučajeva 12 osoba se nalazi na bolničkom liječenju, u požeškoj, osječkoj i zagrebačkoj bolnici. Od početke epidemije u Županiji je umrlo ukupno pet osoba, osim jedne, sve starije i sve s prisutnošću drugih teških oboljenja.

Što se tiče početka školske godine u požeškom kraju u ovom trenutku čak 589 učenika u 44 razreda (cijela požeška gimnazija) zbog sumnje na mogućnost zaraze (kontakti) nastavu imaju na daljinu, rekao je dr. Vitalia.