banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Do 31. kolovoza izvođač radova na pakračko-lipičkoj aglomeraciji, tvrtka Gorenjska gradbena družba odradila je radova u vrijednosti od oko 25 milijuna kuna što je oko 17 posto od ukupno ugovorenih oko 147 milijuna kuna i s tom dinamikom se kreću u okviru predviđenog, rekao je Marijan Pierobon, direktor formalnog investitora tvrtke Vode Lipik.

U tijeku su radovi na jednoj od zahtjevnijih dionica, zamjena glavnog transportnog cjevovoda od pakračkog vodospremnika ispod južnih vinograda do Lipika. Radi toga u tijeku je kopanje na šumskoj padini južno od pravoslavne crkve gdje je osim strmina problem i činjenica da je to prema očekivanjima jedini kameniti teren. Isti posao na zamjeni ovog cjevovoda se obavlja i na kraju Bolničke ulice, odnosno lijevoj obali Pakre kroz Filipovac, a dodatna specifičnost je što stara cijev o kojoj ovisi opskrba velikog broja potrošača stalno mora biti u funkciji dok ju ne preuzme novi cjevovod.

Među važnije radove Pierobon ubraja i zamjenu kanalizacijskog cjevovoda od Zvonimirove ulice, pored Spara i između srednje škole i sportske dvorane do glavnog kolektora u Pakri jer ona kupi veći dio kanalizacije s Gavrinice i pakračkog juga. Isto tako radi se na saniranju propusta na glavnom kolektoru u Pakri. Unutarnjim oblaganjem specijalnim masama u budućnosti će biti onemogućeno da se Pakra slijeva u glavni kanalizacijski kolektor što je do sada bio slučaj na spojnim šahtama koje se nalaze između vatrogasnog doma i Malog mosta. Do sada je tom tehnikom saniramo pet šahti između vatrogasnog doma i Velikog mosta.

Prva asfaltiranja idući mjesec

Od brojnih ostalih radova na području Pakraca (Kalvarija, Vukovarska, Aleja kestenova, Praulja, Lozinac…) građanima su, a posebno vozačima, najinteresantniji oni u središtu grada (Bolnička, Prolaz baruna Trenka) koji nam sve više otežavaju promet i ta radilišta trebaju vozači izbjegavati naročito u radno vrijeme (8-17 sati) jer su često zatvorena za sav promet, mada bi ih zbog iskopa i nasutog materijala trebalo izbjegavati i kada poslije 17 sati ili nedjeljom maknu strojeve s ulica. Pierobon ističe da su građani, iako je bilo pojedinačnih prigovora, za sada iskazali popriličnu dozu strpljivosti i po pitanju prometa i po pitanju povremenih kraćih nestašica vode vezanih uz pojedina radilišta, što će biti neminovnost i u buduće.

Za vozače je sigurno dobra vijest da je izvođač – GDD najavio početak asfaltiranja raskopanih ulica za polovinu listopada. No što se asfaltiranja tiče, ono nema veze s Ulicom hrvatskih velikana jer ona treba biti u potpunosti popločena betonskim opločnjacima u sklopu projekta modernizacije Trga bana Josipa Jelačića koja je počela lani u ljetu, ali je prekinuta radi radova aglomeracije.

Čeka se povratak PZC-a

U tu ulicu, najprije za 1. rujan, potom za 17. rujna povratak su najavili iz Poduzeća za ceste Sl. Brod, izvođača radova. No jutros nisu viđeni na radilištu, a informaciju o (ne)dolasku nemaju niti u gradskoj upravi. Oni u Ulici hrvatskih velikana prije opločavanja trebaju postaviti 15-ak nosača stupova buduće javne rasvjete, a potom i kanalice za odvodnju oborinskih voda. Paralelno s tim radovima na istom prostoru HEP je trebao započeti radove na zamjeni svoje zastarjele podzemne instalacije i kućnih priključke za što je potrebno iskopati s obadvije strane rov dubine 80 centimetara i širine iskopa korpe bagera. Početak radova najavljen je za polovinu rujna, ali na gradilištu nisu primjetljive nikakve aktivnosti, za što jutros zbog odsutnosti nismo uspjeli dobiti od Eda Hanzla, upravitelja lipičkog pogona HEP-a, nikakvo objašnjenje.

Uslijed tog nepojavljivanja izvođača na gradilištima u najavljenom terminu teško je očekivati da će PZC ispuniti i onako laički procijenjeno optimističan rok – prosinac, kada bi trebali biti završeni radovi na Trgu i Ulici hrvatskih velikana.

U Matici hrvatskoj do kraja listopada

Iako nema veze s projektom aglomeracije, ali ima s vodom, u tijeku su kopanja radi zamjene vodovodnih cijevi na pakračkom jugu. Tamo se u organizaciji Voda Lipik zamjenjuje 680 metara najstarijeg pakračkog cjevovoda, a u sklopu istog projekta će biti zamijenjeno ili po prvi put postavljeno 28 vodomjernih okana za ovu ulicu i Ulicu A. Hebranga. Projekt je vrijedan 1,9 milijuna kuna i s 80 posto ih financiraju Hrvatske vode. U ovoj godini će trajati do kraja listopada, do kada treba biti odrađeno radova u vrijednosti 1,3 milijuna kuna.

Obriješki vodovod čeka uporabnu dozvolu

Iz Voda Lipik dolazi vijest da do kraja tjedna treba biti obavljen tehnički prijem vodovoda koji je unazad dvije godine izgrađen za 11 naselja obriješkog kraja. Dobije li se uporabna dozvola, priključak za prvih oko 350 tamošnjih kućanstava bit će omogućen tijekom listopada o čemu će potrošače letkom izvijestiti Vode Lipik.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić