banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Državni zavod za statistiku provodi od 14. rujna do 14. listopada popis poljoprivrede 2020. Na području Požeško-slavonske županije, 56 popisivača će obići sve OPG-ove i metodom intervjua dobivene podatke unositi u prijenosna računala.

Na području Pakraca i Lipika popis se provodi iz Popisnog centra Pakrac, a na njegovom čelu je Dajana Čavlović, viša stručna suradnica za poljoprivredu u pakračkoj gradskoj upravi i uz nju Anita Jurković iz gradske uprave Lipik. Popis na terenu će obaviti 14 popisivača koji su odabrani temeljem javnog natječaja. Svaki od njih je dobio za popisati stotinjak lokalnih OPG-ova. No već prve povratne informacije, one koje su došle temeljem javljanja osoba koje je Državni zavod za statistiku prepoznao kao nositelje obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva i unaprijed ih obavijestio o popisu poljoprivrede, ukazuju da toliko aktivnih OPG-ova na našem području ipak nema, rekla je D. Čavlović

OPG-ovi obaviješteni

Popisivači su dužni u popisne obrasce upisivati podatke prema iskazu osobe koja daje podatke. Svi OPG-ovi su dopisom Državnog zavoda za statistiku obaviješteni o Popisu poljoprivrede. Kontakti između sudionika organizirat će se u skladu s epidemiološkim mjerama. Popisivači će nositi maske i imati dezinficijense za ruke. Ako neće biti moguće provesti osobni intervju s ispitanikom, anketa će se moći obaviti i telefonom.

Dobiveni podaci služe kao pokazatelji

Cilj Popisa poljoprivrede je prikupiti podatke o zemljišnom fondu, načinu korištenja poljoprivrednog zemljišta, površini voćnjaka, vinograda te broju voćnih stabala i trsova vinove loze, navodnjavanju, stočnom fondu, radnoj snazi u poljoprivredi, ostalim dohodovnim djelatnostima, smještaju životinja, gospodarenju stajskim gnojem, mehanizaciji, mjerama potpore ruralnom razvoju te ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji. Posljednji takav kompletan popis je odrađen 2003. godine, a nakon toga su svake tri godine obavljani parcijalni.

Dio ovogodišnjeg popisa odrađen je u lipnju kada je obavljen popis poslovnih subjekata, a prvi rezultati će biti poznati do kraja ove godine, dok konačni do kraja iduće.

Popisom poljoprivrede obuhvaćeni su poljoprivrednici s poljoprivrednim gospodarstvom koje ima: više od 0,40 hektara korištene poljoprivredne površine i/ili 0,5 stočnih jedinica, manje od 0,40 hektara korištene poljoprivredne površine, ali s najmanje 0,1 hektarom voćnjaka, vinograda i/ili maslinika, s bilo kojom površinom rasadnika, površinom pod povrćem, sjemenskim usjevima, presadnicama cvijećem i ukrasnim biljem ili gljivama namijenjenima za tržište te sve pčelinje zajednice.

Popis poljoprivrede ne obuhvaća gospodarstva koja se bave preradom poljoprivrednih proizvoda, šumarstvom i ribarstvom. Također ne obuhvaća ni površine pod povrtnjacima za vlastite potrebe s manje od 100 četvornih metara. .

Namjera je dobiti što preciznije podatke o hrvatskoj poljoprivredi i utvrditi važnost te djelatnosti za hrvatsko gospodarstvo. Dobiveni podaci bit će pokazatelj putem kojeg će državna i lokalna vlast moći točnije definirati probleme poljoprivredne djelatnosti i u skladu s tim planirati i donositi odgovarajuće odluke i pružiti odgovarajuću potporu za njezin razvoj.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić