Srednjoj školi Pakrac odobren je projekt razmjene učenika obrazovnog programa medicinska sestra/medicinski tehničar opće njege pod nazivom Nursing 4U: Embracing challenges, na natječaju Agencije za mobilnost i programe Europske Unije Erasmus+ u kategoriji projekata ključne aktivnosti 1 za područje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Projekt vrijedan 22.700 eura provodit će se godinu dana, počevši od 27. rujna, a uključuje dvotjednu razmjenu osam učenika s pratnjom i profesionalno usavršavanje za dvoje strukovnih nastavnika u trajanju od tjedan dana, saznajemo od autorice i voditeljice ovog projekta Martine Terranova, profesorice engleskog jezika u pakračkoj srednjoj školi.

„Cilj projekta je stručno usavršavanje za usvajanje novih vještina i znanja koje učenici ne bi imali prilike usvojiti kroz redovnu nastavu ili nastavnici kroz redovni sustav profesionalnog usavršavanja. Učenici će imati priliku obaviti stručnu praksu u trajanju dva tjedna koja će im se računati kao redovna praksa koju bi inače obavili u Pakracu i Lipiku, dok će nastavnici obavljati tzv. job shadowing odnosno profesionalno usavršavanje na različitim odjelima bolnice te razmijeniti iskustvo s kolegama i kolegicama koji vode praksu“, rekla je profesorica Terranova. Sve te aktivnosti odvijat će se u njemačkoj klinici Alb Fils Kliniken u gradu Göppingenu (40 km udaljenom od Stuttgarta) i njihovim partnerskim ustanovama, a ako to dozvole epidemiološke mjere, nastavnici će ići na usavršavanje u travnju, a učenici u lipnju 2021. Zanimljivost je što je njemačka partnerska bolnica već odobrila dolazak sudionika mobilnosti uz obavezno testiranje na COVID-19 i naravno negativan rezultat.

Projekt obuhvaća cijeli niz pripremnih aktivnosti, od kreiranja tima za odabir učenika, niza radnih sastanaka, jezično-kulturoloških radionica kojima će se pripremiti sudionike mobilnosti te evaluacija i izvješća. Učenici će se birati prema nizu uvjeta definiranih projektom, s tim da će se gledati cjelokupan odnos prema radu kojeg su pokazali tijekom dosadašnjeg školovanja, kako u nastavi tako i tijekom obavljanja stručne prakse u prethodnim godinama. Projektom će se financirati sve aktivnosti mobilnosti uključujući prijevoz, smještaj s prehranom, dnevnice i džeparac.

Erasmus+ najveći je program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport. Usmjeren je jačanju znanja i vještina te zapošljivosti europskih građana, a nudi mogućnosti međunarodne mobilnosti za pojedince te međunarodne suradnje za organizacije. Prof. Terranova navodi da je ovo prvi odobreni Erasmus+ projekt Srednjoj školi Pakrac, a ona je do navedene njemačke klinike, odnosno njenog voditelja kadrovske službe g. Gunthera Buhlmaiera došla putem seminara u Berlinu na kojem je sudjelovala prošle godine u sklopu natječaja Agencije za mobilnosti i programe EU, gdje je izabrana kao jedna od tri predstavnika Republike Hrvatske.