U lipnju i srpnju završili smo najneobičniju poslijeratnu školsku godinu. Učenici u osnovnim i srednjim školama dobili su svjedodžbu nakon što se neki od njih nisu mjesecima vidjeli sa svojim učiteljima, nastavnicima i razrednim prijateljima. U ipak nešto izmijenjenim uvjetima priprema se za 7. rujna početak nove školske godine, ali je to i dalje daleko od klasičnog normalnog.

Prijašnjih godina glavno je pitanje bilo što se mijenja u nastavnim kurikulima, ima li u školi više ili manje učenika nego lani, tko će kupiti školske knjige i bilježnice, što je popravljeno na objektima i koliko je kupljeno nove opreme. Ove godine svi ti odgovori pali su u drugi plan ispred pitanja hoće li djeca ići u školu ili će se nastava održavati na daljinu, ili pak u kombinaciji te dvije varijante.

7. rujna svi na nastavu

Kako sada stvari stoje, prema najavama nadležnih, prije svega Ministarstva znanosti i obrazovanja, ali i epidemioloških službi 7. rujna će svi hrvatski osnovnoškolci i srednjoškolci zajedno sa zaposlenicima biti pozvani u školu. No u bitno drugačijim uvjetima, pri čemu nadležne službe ostavljaju mogućnost da će se oni mijenjati i prilagođavati iz dana u dan, ovisno o epidemiološkoj situaciji ne samo na razini Hrvatske nego i lokalnim sredinama, što znači da ista pravila u isto vrijeme neće vrijediti za sve škole u Hrvatskoj.Ministarstvo znanosti i obrazovanja je 25. kolovoza napokon objavilo preporuke na 16 stranica. Suština je da se preferira na početku školske godine povratak učenika u škole. Prosvjetni djelatnici su na dokument reagirali uglavnom da je preopćenit bez konkretnih uputa. No iz Ministarstva su odgovorili da je nemoguće napraviti konkretniji program s obzirom da se nastava odvija u oko 2500 školskih objekata od kojih svako ima svoje specifičnosti, kao i sredina u kojima se ona odvija. Uglavnom u dokumentu, koji nazivaju polaznim i iza kojeg bi trebalo slijediti nove upute i preporuke, zahtijevaju i preporučuju niz epidemioloških mjera kojima je uopćeno zaključak da škole trebaju iskoristiti prostor kojim raspolažu kako bi osigurale što manje kontakta među organizacijskim skupinama (razredima) i prosvjetnim djelatnicima - takozvane „balončiće“. Kako u svemu tome stoje škole u Pakracu pokušali smo saznati u razgovoru s najodgovornijim ljudima naših prosvjetnih ustanova.

Sigurno je da je glavni zaključak po tom pitanju da zahvaljujući brojnim ulaganjima u objekte i okoliš, koji je proveden kroz poslijeratne godine u obnovu i dogradnju naših škola i njihovih okoliša, su pakračke prosvjetne ustanove u bitno boljem polažu od mnogih drugih, posebice u velikim gradovima. Dio tih pogodnosti, nažalost odnosi se i na činjenicu da u tim velikim zgradama iz godine u godinu nastavu pohađa sve manje učenika.

OSNOVNA ŠKOLA: Svi u jednu smjenu

U našu Osnovnu školu braće Radić će ove godine krenuti 615 učenika ili 25 manje nego lani što odgovora brojci manje upisanih prvašića, kaže ravnateljica Sanja Delač. Uslijed toga je ukinuto jedno odjeljenje u područnoj školi u Donjoj Obriježi te je jedna učiteljica trenutno tehnološki višak. Školska zgrada, kako matična u Bolničkoj ulici tako i područne u Prekopakri, Donjoj Obriježi i ovog proljeća temeljito energetski obnovljena u Badljevini raspolaže s dovoljno unutarnjeg prostora, ali i raznih sadržaja po dvorištu da svi učenici i uz zadržavanje razmaka mogu na nastavu ići u jednu smjenu koja će s radom započeti u osam sati i školski sat zadržavaju u redovnom trajanju od 45 minuta. U Pakracu će koristiti tri ulaza, bez upotrebe garderobe čime će smanjiti međusobni kontakt učenika koji se neće zadržavati u zajedničkim prostorijama nego će ići ravno u učionicu iz koje neće izlaziti, osim pojedinačno radi odlaska na WC, niti preko odmora.

Povećava se odgovornost roditelja. Nastava je zakonom obvezna za svu djecu i tu se ništa ne mijenja. Roditelji trebaju ujutro mjeriti temperaturu i u slučaju tog ili nekog drugog simptoma javiti se svom liječniku. U škole se šalju samo zdrava djeca i dovode se isključivo do školskih vrata. Izuzetak će biti samo prvi dan za prvašiće kada će se dozvoliti jednom od roditelja djece da prisustvuje prvom danu nastave. Što se tiče učenika koji koriste za prijevoz školski autobus i u normalnim vremenima nije bio pun te omogućuje neophodnu distancu. Po djecu koje je prevozio školski kombi će ići s više polazaka tako da će se smanjiti broj putnika po turi u njemu. Škola je u prošloj godini zamijenila veliki dio školskih klupa u učionicama. Dio zamijenjenih će biti vraćen u učionice što će omogućiti da svako dijete sjedi u svojoj klupi pa neće u njima biti potrebne maske, u učionicama niti za učitelje, ali u zajedničkim prostorima da. Korištenje zbornice učitelji će svesti na najmanju moguću mjeru. Škola će biti zaključana i u nju će ulaziti samo osoblje i učenici i to samo na početku, odnosno kraju nastave. Grupiranja učenika iz različitih razreda niti u slobodnim aktivnostima neće biti dozvoljeno. Što god bude moguće od nastave odvijat će se u otvorenim prostorima. Što se tiče produženog boravka još nije posve jasno, ali vjerojatno se ono do daljnjeg ukida jer je u Pakracu podrazumijevao spajanja tri razreda. Zadržava se prehrana iz školske kuhinje s tim da će se učenicima nižih razreda ona nositi u njihove učionice, dok će kod viših biti raspodijeljena u više prostorija nego do sada. Uslijed tog transporta jelovnik će se korigirati. I dalje se zadržava dijelom kuhana hrana, ali će se primjenjivati radi lakše distribucije i konzumacije više kruta, a izbjegavati čorbasta.

Problem je provođenje raznih epidemioloških mjera (čistoća, dezinfekcija) koje bi trebalo provoditi tehničko osoblje s obzirom da im je Ministarstvo odbilo dozvolu za zapošljavanje dodatnog spremača, ali ravnateljica Delač kaže da će se naći rješenje, tim više jer nemaju drugu smjenu, a time niti potrebe za hitnom međusmjenskom dezinfekcijom i provjetravanjem. Na područnim školama, kaže ravnateljica, uslijed malog broja učenika i solidnih zgrada je neophodnu distancu među svim sudionicima još i lakše provesti.

Kontakti s roditeljima, kao i međusobne kontakte među zaposlenicima će se osiguravati kroz sredstva kontakta na daljinu, odnosno sastancima u manjim grupama na otvorenom kada je to moguće ili u velikim prostorima uz zadržavanje distance.

SREDNJA ŠKOLA: Dobra raskoš prostora

U Srednju školu Pakrac 7. rujna bi trebalo doći nešto više od 400 učenika, točan broj znat će se nakon što završe jesenski upisi predviđeni do kraja kolovoza, ali to će biti na razni lanjskog broja ili možda po koji manje. Oni će imati nastavu kao i prijašnjih godina u dva turnusa jer zdravstveno usmjerenje mora prijepodne ići na obveznu praksu u zdravstvene ustanove dok tamo borave pacijenti. Praksa je, posebice za zdravstvenjake jedan od veći problema jer su zdravstvene ustanove pod posebnim režimom epidemioloških mjera. No to će se rješavati na razini dogovora dva ministarstva, uglavnom, prakse za učenike će biti.U prijepodnevnom turnusu nastava počinje u 8 sati i ulazit će na dva ulaza. Nastavni sat je skraćen na 40 minuta kako bi se osigurala distanca između dvije smjene, ali i dovoljno vremena za međusmjensku dezinfekciju i prozračivanje prostora. Poslijepodnevni školski sat traje redovnih 45 minuta. Škola raspolaže s dovoljno učionica da svako odjeljenje, uz male izuzetke, može dobiti svoju učionicu čak i u uvjetima kada kabinetske nastave, izuzev informatike, neće biti. U školu je dozvoljen ulazak samo osoblju i učenicima uz obveznu primjenu zaštitnih maski za sve. Prema napucima iz Ministarstva, maske i ostala dezinfekcijska sredstva je obvezan osigurati osnivač – Županija, a kako se navodi na službenim stranicama Županije, u tijeku je postupak javne nabave za nabavu maski, po čijem će završetku one biti dostavljene školama i svaki učenik će dobiti po dvije. Izlazak na odmore nije predviđen osim pojedinačnih odlazaka na toalet, kažu ravnatelj Dario Čilić i njegova zamjenica Ljiljana Rupena Kelemen.

Učenici si sami moraju mjeriti temperaturu i kontrolirati svoje zdravstveno stanje i u školu dolaziti samo zdravi. Zaposlenicima će na ulazu biti mjerena temperatura svakodnevno. Radi povećanih poslova oko čistoće, dezinfekcije i provjetravanja traže način da zaposle još jednu spremačicu.

Znatno je veći problem u đačkom domu pri čemu spomenuti napuci i preporuke Ministarstva uopće nisu razmatrali taj problem. Još u srpnju je u pakračkom đačkom domu popunjeno svih 156 mjesta u uglavnom četverokrevetnim sobama. Nekoliko dana prije početka nastave se ne može za polovinu učenika ta usluga otkazati jer roditelji nemaju alternativnog smještaja. Stoga čekaju naputke iz Ministarstva i morat će probleme distance i epidemioloških mjera rješavati u hodu, kaže voditeljica Livija Grubišić.

GLAZBENA ŠKOLA: Puno individualne nastave

Sve rečeno za ove dvije škole vrijedi i za Osnovnu glazbenu školu Pakrac koju će ove godine 7. rujna započeti uobičajenih oko sto učenika pri čemu broj još nije konačan jer je i pred njima početkom rujna još jedan upisni rok, a mjesta ima još za instrumente: flauta, tambura, klarinet i violina. Kod njih je nešto lakša situacije jer se nastava često održava individualno ili pak u manjim grupama za što raspolažu učionicama većih dimenzija, a maske će morati biti obvezne, kaže ravnateljica Alfreda Petani Grafina.

DJEČJI VRTIĆ: Korisna proljetna iskustva

Prvi će „novo normalno“ u prosvjetnim ustanovama probati najmlađi – polaznici pakračkih vrtića. Njih oko 210, što je za 25 više nego lani, odnosno cijelu jednu novu grupu u jasličkoj dobi, će na svoja „radna mjesta“ već danas, 1. rujna. Odgojno obrazovni proces će se odvijati isključivo u odgojnim skupinama uz što manje miješanja, kaže ravnateljica Višnja Klobučar.I ona nam je rekla, kao i ravnateljica Sanja Delač u organizaciji nastave će im jako pomoći iskustva iz svibnja i lipnja kada su po prvi put radili u uvjetima epidemioloških mjera. Već prvog dana rada vrtićke godine će u pogon, kao da je sve normalno, biti stavljeno svih pet zgrada, osim matične ona na Kalvariji kao i u Prekopakri, Badljevini i Donjoj Obriježi.

Nitko tko je želio u vrtić niti ove godine nije ostao ne upisan, a program uz primjenu svih mjera ide sve uobičajeno, čak i u djelu koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda kroz program „Maslačak ispunjava želju“ koji će trajati još najmanje do svibnja iduće godine. To podrazumijeva primjenu angažmana dodatnih stručnih osoba, ali i produljeni boravak te smjenski rad do 21 sat.

Ponovo nitko osim zaposlenika i djece neće moći ući u zgradu, što znači da roditelji ostavljaju i podižu djecu na ulazu. Oni su i odgovorni da u vrtić šalju samo zdravu djecu. Izuzetak kod prisustvovanja roditelja će biti samo u programu prilagodbe, dakle kod djece koja se po prvi put pojavljuju u vrtiću ili jaslicama Takvih je ove godine 12 u dvije odgojne grupe i oni će biti uključivani u rad vrtića na način da će biti pozivani po dvoje u svakoj skupini gdje će po nekoliko dana i nekoliko sati uz djecu boraviti i jedan od roditelja.

Odgovornost na nama svima

To je u najkraćim crtama opis zamišljenog početka nove školske godine. Naravno da on nije mogao predvidjeti sve moguće situacije i probleme. Svi prosvjetni radnici s kojima smo razgovarali isticali su da će se promjene i prilagodbe događati na dnevnoj razini i svi ističu spremnost da se prilagođavaju novonastaloj situaciji ili potrebama samo kako bi se osiguralo da djeca na nastavu dolaze tamo gdje im je i mjesto – u školu, jer je to u interesu svima: prvenstveno djece koji tako ipak imaju bolju mogućnost za usvajanje novih znanja i vještina, ali i u tim godinama i vrlo bitan socijalni kontakt, roditeljima posebno mlađe djece koji tako imaju manje problema sa zbrinjavanjem djece u radno vrijeme, učiteljima jer se nalaze u svom prirodnom radnom okruženju.

Što ako se epidemiološka situacija pogorša ili u školu uđe zlo virusa?

Reagirat će se ovisno o situaciji i ozbiljnost problema, ali je mogućnost samoizolacije i vraćanja nastave na daljinu, ili u kombinaciju te dvije metode, prisutna i u sadašnjim dokumentima. Pored toga, važno je istaknuti da nacionalni stožer Civilne zaštite odnedavno dozvoljava da se epidemiološke mjere propisuju lokalno ovisno o situaciji na terenu. Pojednostavljeno rečeno, do kada i hoće li naši učenici ići na nastavu u školu, ovisi i o odgovornosti svih nas. Bude li više zaraženih odraslih, smanjuje se vjerojatnost da će mali i mladi Pakračani ići na nastavu u svoju školu ili će mama i tata morati kupiti, kako je to nedavno duhovito prokomentirao jedan naš sugrađanin na svom facebooku profilu, „televizor za peti razred“, što nitko ne želi.