Osim opsežnih građevinskih radova iz projekta aglomeracije kojom se unaprjeđuje javni vodoopskrbni sustav, a uslijed kojih je centar Pakraca postao veliko gradilište, radovi financirani iz istog projekta „spušteni“ su i u Pakru, što je teško ne primijetiti prelazeći preko oba pakračka mosta.
Radi se o sanaciji glavnog gradskog kolektora smještenog u središtu korita naše rijeke, koji je izrađen još 1999. godine, a projektom je predviđena njegova rekonstrukcija. Sanacijski radovi, u izvedbi Gorenjske gradbene družbe Kranj, vrše se u dužini od oko 1500 metara kojim kolektor prolazi kroz središte grada, na potezu od bolnice do vatrogasnog doma.
„Detaljnim snimanjem stanja unutrašnjosti, uz pomoć specijalizirane kamere, utvrđena su oštećenja na pripadajućim šahtama koje se nalaze na betoniranim bankinama odmah uz kolektorski kanal, što posljedično dovodi do većeg prodora riječne vode u sustav. Taj ćemo problem sada riješiti“, kratko je radove prokomentirao Marijan Pierobon, direktor Voda Lipik.
Zbog radova je zaustavljen prirodan, široki tok rijeke koji je prekrivao betonske bankine, sve kako bi se omogućio pristup problematičnim šahtama, no odmah po završetku radova korito će biti vraćeno u prvobitno stanje.
Centralni kolektor sakuplja sve otpadne vode sekundarne (ulične) kanalizacijske mreže Pakraca, Lipika, Filipovca i dijela Dobrovca i proteže se u duljini od 9.435 metara, najvećim dijelom uz korito Pakre, a jednim dijelom i kroz središte Pakraca.