banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Desetak polaznika ove radionice moglo se danas upoznati sa grafičkom tehnikom koja je nastala početkom 20. stoljeća kao svojevrsni nastavak drvoreza. Kako je pojasnio Hrvoje Šebić, voditelj radionice koja je održana u Gradskoj vijećnici kompleksa Janković, za razliku od drvoreza, linorez je lakši način rada zbog mekše i jeftinije podloge, tj. linoleuma, koji ne zahtijeva poseban alat za obradu drveta. U početku ta tehnika nije imala široku primjenu, jer su umjetnici smatrali da to nije „pravi“ materijal, sve dok ju nije počeo koristiti slavni Pablo Picasso.

Za izradu linoreza potrebno je imati linoleum (nešto tvrđi od onog koji se koristi kao podna obloga), nožiće za linorez, papir i grafičku boju. Na pločici linoleuma se izrezuje negativ, odnosno ono što ne želimo da se vidi, jer se prilikom otiskivanja dobije suprotna slika, rekao je Šebić i dodao da je za ovu priliku nabavio stogodišnju grafičku prešu, no grafika se može otiskivati i ručno (npr. pomoću žlice). Za tisak se najčešće koristi grafička boja, ali može se upotrijebiti i tempera ili neka boja koja se može nanijeti u debljem sloju i tako otisnuti. Zahvaljujući jednostavnosti i brzini izrade, linorez je pogodan za izradu plakata, ilustracija i slično.

Radionicom linoreza završeno je ovogodišnje Coolturno ljeto, u kojem su i ove godine Muzej grada Pakraca i Gradska knjižnica priredili mnoštvo edukativnih i zabavnih aktivnosti za djecu i mlade.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić