Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je 26. lipnja objavio javni poziv za energetske obnove obiteljskih kuća za koji je osigurano 203 milijuna kuna. Javni poziv sa svim uvjetima sufinanciranja, kao i obveznim pripadajućim prijavnim obrascima, objavljen je na stranicama Fonda (http://www.fzoeu.hr/hr/nacionalni_javni_pozivi_i_natjecaji), a službeno zaprimanje natječajne dokumentacije započinje 1. rujna 2020. godine.

Cilj programa je potaknuti primjenu mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama.

Sufinanciranje do 60 posto prihvatljivih troškova

Građanima će se tako, neovisno o lokaciji, do 60 posto sredstava sufinancirati povećanje toplinske zaštite vanjskih zidova, stropa, poda, krova, zamjena stolarije energetski učinkovitijom te ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije, uključujući i fotonaponske sustave za proizvodnju električne energije.

Maksimalni iznosi sufinanciranja određeni su za svaku pojedinačnu mjeru, a kombinacijom različitih mjera kućanstvo može dobiti i do 204 tisuće kuna bespovratnih sredstava (vidi tablicu).

Izvor: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Na javni poziv Fonda mogu se prijaviti građani čije kuće imaju više od 50 posto površine namijenjene stanovanju, do tri stambene jedinice ili kvadraturu do 600 četvornih metara. Prijavitelji u toj kući moraju imati prebivalište, uredno vlasništvo i dokaz da je kuća u potpunosti legalna. Mogućnost prijave ovisi i o energetskom razredu pa se tako mogu prijaviti građani kontinentalne Hrvatske za obnovu kuća energetskog razreda D ili niže.

Za prijavu je potrebno pripremiti elektronske verzije (scanove) dokaza o prebivalištu, vlasništvu i zakonitosti građevine, ponudu izvođača, kao i ostalu dokumentaciju koja se navodi u tekstu Javnog poziva.

Uz ovaj, Fond je istoga dana objavio i Javni poziv za financiranje energetske obnove kuća socijalno ugroženih građana, vrijedan dodatnih 32 milijuna kuna, o čemu smo nedavno pisali (http://pakrackilist.hr/energetska-obnova-po-socijalnom-programu-bit-ce-odabrana-dva-kucanstva/). Prema socijalnim kriterijima, centri za socijalnu skrb će koordinirati energetske certifikatore kako bi najugroženijim građanima pomogli u prijavi. Usluge certifikatora i trošak energetske obnove će ovim građanima biti u potpunosti podmireni od strane Fonda.

Treći ciklus obnove kuća

Najnoviji ciklus dio je Programa energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje od 2014. do 2020. godine s ciljem povećanja energetske učinkovitosti postojećih kuća. Prve godine ova vrsta obnove provedena je posredstvom gradskih uprava koje su zaprimale prijavnu dokumentaciju i rangirale građane temeljem kojih je s područja Grada Pakraca obnovljeno četrnaest objekata. Naredne godine su gradske uprave izostavljene iz procedure, a građani su prijave slali odmah na adresu Fonda. Kroz dvogodišnje poticanje energetske učinkovitosti na pakračkom području ukupno je obnovljeno šezdeset obiteljskih objekata.

Pakračka tvrtka koja se nalazi na službenom popisu ovlaštenih certifikatora, odnosno njihov direktor, se prisjeća da je u tom prvom i drugom valu prije šest i sedam godina na području Pakraca i Lipika interes za energetsku obnovu iskazalo oko 900 domaćinstava, ali uz tadašnjih 80 postotno sufinanciranje. Prema njegovoj procjeni za prikupljanja obvezne natječajne dokumentacije neophodna je suradnja vlasnika, tvrtke (obrtnika) izvođača radova i ovlaštenog certifikatora te bi to moglo koštati oko 2500 do 3000 kuna. No njegova tvrtka više nije zainteresirana za takve poslove jer su se u međuvremenu posvetili većim projektima.

Certifikator prvi korak

Zainteresirani građani, kažu upućeni iz ranijih Fondovih sličnih natječaja, s prikupljanjem dokumentacije ne bi trebali čekati 1. rujan nego krenuti ranije, najprije oko rješavanja papirnatih dijelova poput vlasničkih listova, legalnosti objekta, prebivališta koje treba digitalizirati, ali i prikupljati ponude potencijalnih izvođača. U tome im je neophodna pomoć ovlaštenih certifikatora koji trebaju izračunati koji radovi će omogućiti prelazak iz sadašnjeg nižeg razreda energetske vrijednosti u najmanje D razred. Fond za energetsku učinkovitost je na svojim mrežnim stranicama objavio popis ovlaštenih certifikatora razvrstanih u pet hrvatskih regija. Naš kraj je u takozvanoj regiji 2, od Bjelovara do istočnih hrvatskih granica i na popisu je 115 ovlaštenih energetskih certifikatora, ali na njemu nismo prepoznali nikoga (tvrtka ili pojedinac) s područja Pakraca i Lipika jer popis sadrži osim imena kontakt telefon i mail adresu, ali ne i fizičku adresu. To su nam potvrdili i upućeni, dakle morat će se zvati certifikatora iz primjerice Daruvara ili Požege koji će vjerojatno takvih poslova imati i u svojim gradovima pa može biti gužve.

Tri pakračka izvođača, nitko strojar

Upućeni u Pakracu navode četiri potencijalna izvođača radova u građevinskom dijelu: tvrtke „Arhiz“, „Trimprojekt“ te obrte Visković i Altus. No Mario Savi, vlasnik „Arhiza“ nam je u startu rekao da nije  zainteresiran da kao izvođač sudjeluje u ovom ciklusu energetske obnove, osim u dijelu gdje će to morati temeljem rodbinskih i prijateljskih veza. Razlog je to što ima loša iskustva s ciklusom iz 2016. godine, ali i što se u međuvremenu specijalizirao za neke veće i zahtjevnije poslove. Preostala trojica potencijalnih izvođača su iskazala interes i njih bi vlasnik trebao kontaktirati radi izrade troškovnika što osim iskazivanja samih cijena podrazumijeva upoznavanje s neophodnim radovima na koje je ukazao certifikator kao i ukupan obim poslova. No muke za vlasnike u pogledu izvođača radova tu ne prestaju. Naime, spomenuta tri potencijalna pakračka izvođača nisu zainteresirana za izvođenje radova na krovnoj konstrukciji tamo gdje je ona nužna već će vlasnik objekta morati naći drugog izvođača.

Još veći problem, kažu upućeni, će imati Pakračani i Lipičani koji se odluče za strojarski dio energetske obnove koji podrazumijeva toplinske sustave, kotlove, fotonapone i dizalice topline. Takvih izvođača kod nas nema i ponovo će se morati posegnuti za njima u druge sredine.

Fondove cijene u redu

Fond je odredio gornje cijene svake od vrsta radova koje priznaje kao neophodni trošak. Sva tri naša građevinska izvođača zainteresirana za sudjelovanje u ovom projektu kažu da su one u redu, na nekima ima i prostora za uštedu.

Obrtnik Zlatko Visković koji je sudjelovao izvođenjem radova u prethodne dvije akcije energetske obnove obiteljskih kuća je zainteresiran i za izvođenje radova na fasadi, kao i na izolaciji tavanske ili podrumske ploče. Cijene koje je fond ponudio kao maksimalne su mu odgovarajuće. Kako se je specijalizirao za fasade, ima dobru suradnju s pakračkim izrađivačem PVC stolarije Trim projektom i vjeruje da u suradnji s njim može odraditi energetsku obnovu na objektu u cijelosti, osim spomenute krovne konstrukcije.

Za izradu fasade na obiteljskoj kući prosječne veličine s dosadašnjih 11 zaposlenih, ali i četiri praktikanta, potrebno mu je oko dva tjedna tako da godišnje može izraditi 30-tak fasada.

Sam izrađuje ponudu i troškovnik i to naplaćuje ovisno o veličini objekta od 200 do 500 kuna koje će vratiti vlasniku ako dobije posao.

Pakrački obrtnik Damir Altus također energetsku obnovu obiteljskih kuća vidi kao mogućnost nastavka rada svog obrta. Tim više jer do početka izvođenja radova će biti gotov sadašnji posao na pakračkoj bolnici i s 15 zaposlenih moći će sudjelovati u tim radovima. Procjenjuje da može odraditi mjesečno najmanje dvije obiteljske kuće prosječne veličine, ili oko 30 godišnje. Cijene koje je Fond postavio kao gornja granica su mu prihvatljive, mada, kao i Visković smatra da izolacija stropa prema negrijanom tavanu s cijenom od 140 kuna po četvornom metru je jako tijesna.

Također će sam raditi ponudu što neće naplaćivati potencijalnim investitorima, ali upozorava da za kompletiranje dokumentacije prema Fondu će trebati i certifikator.

Stolariju ne radi, ali kao Visković ima dobru suradnju s tvrtkom Trim projekt i nada se zajedničkom nastupu.

Slično govori i Marijan Hihlik, vlasnik tvrtke Trim projekt koji za razliku od prethodne dvojice izrađuje i ugrađuje certificiranu stolariju i u tom dijelu je spreman na suradnju s njih dvojicom. S 12 zaposlenih u građevinskom dijelu tvrtke i 6 na izradi i ugradnji stolarije može mjesečno odraditi tri kuće tako da i on ima kapaciteta za više od 30 kuća godišnje. Do idućeg proljeća kada svi naši izvođači smatraju da je realan rok za početak izvođenja radova završiti će sadašnje poslove tako da će imati kapaciteta za ovaj projekt. Izradu troškovnika za objekte koje izvodi ne naplaćuje.

Ova tri izvođača dakle mogu u godinu dana odraditi stotinjak obiteljskih kuća. Upućeni ukazuju da s 230 milijuna kuna koje je Fond namijenio za ovaj ciklus za cijelu Hrvatsku je dostatan za 2000 do 2500 tisuće kuća što znači da u naš kraj ne bi trebalo doći odobrenje za više od tog broja.

Postoje i neočekivani troškovi

Iz iskustva vlasnika objekta koji su sudjelovali u ranije dvije akcije energetske obnove posredstvom Fonda proizlaze još neke dodatne prepreke o kojima bi oni koji se odluče za tu investiciju trebali razmisliti ili bar biti upućeni. Radove koji iziskuju na jednom takvom zahvatu su često znatno širi od onih koje priznaje Fond i dijeli ih na neophodne ili priznate, odnosno nepriznate. Primjerice fasade na temelju nestambenog dijela kuće (podrum, garaža, razne alatnice ili drvarnice) Fond neće priznati, odnosno oni postaju teret investitora. Jednako tako ostat će nepriznati i troškovi koji su nužni, a koje uzrokuje činjenica da se vanjska ovojnica kuće po svakoj strani povećava za 15 centimetara. To nužno zahtjeva izmještanje ulazne plinske instalacije uključujući i brojila što Pakrac-Plin, jedini ovlašteni za takve radove, uz obvezo novo ispitivanje naplaćuje između 1500 i 2500 kuna, ovisno o zahtjevnosti. Jednako tako „pretijesne“ postaju i žljebne krovne instalacije koje se moraju produžavati i izmiještati, kao i dio električnih fasadnih instalacija za ulaznu rasvjetu, zvono i slično. Sve su to radovi i troškovi koje su u prijašnja dva ciklusa „iznenadili“ vlasnike, a za koje su uključujući i fasadu za spomenute nestambene objekte morali dodatno izdvojiti 20 do 30 tisuća kuna. Naravno u prijašnjim ciklusima energetske obnove, investitori su se uvijek žalili da su izvođači iskoristili priliku i shodno potražnji napumpali cijene koje su pojeli jedan dio subvencioniranih sredstava, a ovi pak iz istog razloga na proizvođača materijala. U ovom ciklusu ta subvencija je pala s 80 na 60 posto što bi moglo značiti i manji interes. No izvođači i stručnjaci očekuju svejedno daleko veći interes u Hrvatskoj od ukupno predviđenog novčanog fonda. Ostvare li se ta predviđanja, svi koji se kandidiraju trebaju biti svjesni da neće nužno proći. Pakrački izvođači kažu da već sada imaju najavu pojedinih investitora kućevlasnika da će u energetsku obnovu svakako ići, prošli na natječaju Fonda ili ne. To znači da dogodine možemo ponovo očekivati na pakračkim ulicama veći broj fasadnih skela, a nakon toga i više kuća bez ratnih ožiljaka i s manjom energetskom potrošnjom .