Specijalno vozilo za čišćenje sustava odvodnje vrijedno 1,85 milijuna kuna te vozilo s TV kamerom i opremom za kontrolu ispravnosti kanalizacijskog sustava vrijedno 1,05 milijuna kuna od danas se nalaze u dvorištu Voda Lipik gdje su 4. kolovoza isporučena od strane zagrebačke tvrtke Gradatin.

"Oprema je to koja će nam pomoći u kvalitetnom upravljanju i održavanje 115 kilometara kanalizacijskog sustava koje imamo na području naša dva grada, prilikom preuzimanja vozila rekao je Marijan Pierobon, direktor Voda Lipik. Objašnjavajući specifičnosti ovog gotovo tri milijuna kuna vrijednog alata Pierobon je objasnio da će se većim kamionom, s ugrađenim snažnim vakumskim pumpama, vršiti čišćenje i usisavanje nečistoća, dok će se ispiranje raditi visokotlačnim pumpama (160 bara). Kamion na sebi nosi i dva spremnika od 7 kubika za nečisti sadržaj te jedan manji od 2,7 kubika s čistom vodom za ispiranje.

Manje vozilo, kombi s ugrađenom opremom služi za podzemno upravljanje kamerom montiranom na „traktor“ koji putuje kroz kanalizaciju i do u centimetar precizno, s dosegom od 200 metara, bilježi oštećenja i lokacije gdje će se poslije vršiti saniranje, a sve završava izvješćem u foto, video ili pisanom obliku.

Pristigla oprema nabavljena je realizacijom Projekta „Poboljšanje komunalne infrastrukture aglomeracije Lipik-Pakrac“ i prvi je od šest ugovora odrađenih u potpunosti.

„Ovo je samo jedan, ali važan dio projekta aglomeracije kojim kroz modernizaciju komunalne infrastrukture hvatamo priključak s razvijenim sredinama. Znamo koliko je kvalitetna kanalizacija i vodoopskrba važna za razvoj naša dva grada, a ova suvremena oprema uvelike će pomoći njenom kvalitetnom održavanju“, kazao je lipički gradonačelnik Vinko Kasana.

Zadovoljstvo vrijednom novitetima u vlasništvu Voda Lipik izrazila je i pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević koja je, nadovezavši se na izjave prethodnika, upozorila i na vrijednost postignute prevencije u cjelokupnom poboljšanju komunalne infrastrukture i sustavu odvodnje, te kazala da je učinjen iskorak u zaštiti od poplava i sve učestalijih obilnih kiša, što se pokazalo vrlo aktualnom problematikom proteklih dana.

Za specijalna vozila i njihovo opsluživanje neophodna je i obuka djelatnika, a u cijenu je uključeno osposobljavanje tri radnika u trajanju od pet dana za rad na kamionu, odnosno tri dana za rad na kameri.