S dvije do pet tisuća kuna Požeško – slavonska županija će poticati i ove godine svaki novoregistrirani turistički ležaj, odnosno podizanje kvaliteta postojećih. To je dio županijskog Programa poticanja ulaganja u povećanje smještajnih kapaciteta na području Požeško-slavonske županije u 2020. godini s ciljem povećanja smještajnih kapaciteta, ali i kvalitete smještajne ponude, a zahtjevi za sredstva po ovom programu zaprimat će se do 31. listopada, izvijestila nas je Gabriela Sabo Seleši, tajnica Turističke zajednice Pakraca.

Potpore se dodjeljuju za otvaranje novih smještajnih objekata i/ili povećanje kapaciteta postojećih smještajnih objekata uz dokaz rješenja Upravnog odjela za gospodarstvo i graditeljstvo, Odsjek za poduzetništvo, turizam i promet, kao i prijelaz iz manje u višu kategoriju, također uz adekvatne upravne dokaze.

Pravo na potpore za novoregistrirane ležajeve ostvaruju objekti s tri zvjezdice ili sunca iz skupina: hoteli, kampovi, ostali ugostiteljski objekti za smještaj, objekti u kojima se pružaju ugostiteljske usluge na domaćinstvu i objekti u kojima se pružaju ugostiteljske usluge na OPG-u, odnosno isti ti objekti za podizanje kvalitete ako će ulaganjem dosegnuti kategoriju tri zvjezdice (sunca).

Maksimalan iznos potpore po korisniku za svaki novoregistrirani turistički ležaj je do 5.000 kuna, a kod povećanja kategorije/kvalitete smještaja iz niže u višu kategoriju iznos potpore je 2.000 kuna po turističkom ležaju.

Zahtjevi se obrađuju prema redoslijedu podnesene prijave, a mogu se podnositi do 31. listopada 2020. godine ili do utroška planiranih sredstava u proračunu Požeško-slavonske županije.

Lani 5.254 noćenja

Tajnica Sabo Seleši podsjeća sve potencijalne kandidate da je lani uz ove potpore registrirano novih 36 ležaja (apartmani, studio apartmani, kuće za odmor, sobe i slično) čime je na području Pakraca trenutno registrirano sveukupno 121 ležaj, a koji su u prošloj godini ostvarili 5.254 noćenja. U prvih šest mjeseci ove godine ostvareno je 2.025 noćenja, što predstavlja manjak od 319 noćenja u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a on je posljedica epidemioloških mjera. No, na području Pakraca je uslijed nekih manifestacija evidentan nedostatak ležaja u vikendima njihovog događanja.

Za sve dodatne informacije Gabriela Sabo Seleši poziva zainteresirane da se jave u ured TZ-e, smješten u zgradi bivšeg muzeja, gdje će im i pomoći u realizaciji ove potpore.