Pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević je od jutros i službeno zastupnica u Hrvatskom saboru te sudjeluje na konstituirajućoj sjednici koja je u tijeku. Do mandata je došla kao 12. postavljena na nedavnim saborskim izborima na listi HDZ-a, koja je u 5. izbornoj jedinici osvojila osam mandata. Međutim, kako Josip Aladrović, trećepostavljeni na listi i ujedno prvi HDZ-ov kandidat iz naše županije ostaje u Vladi RH kao ministar rada i mirovinskog sustava kojem će u novoj vladi biti dodana i socijalna skrb, umjesto njega je ušla Anamarija Blažević. Iz naše županije s liste HDZ-a je još ušao i požeški gradonačelnik Darko Puljašić, sedmi na listi.

Kako je nedavno izjavila za naš portal Anamarija Blažević će još najmanje do idućih lokalnih izbora u svibnju 2021. godine ostati i pakračka gradonačelnica.

Pakrac je zadnji put imao saborskog zastupnika u mandatu 2008-2011. godine kada je to bio Davor Huška, također tada i gradonačelnik Pakraca. Prije njega saborski zastupnik od Pakračana je bio u mandatu 2001-2004. godine, ali samo nepune prve dvije godine, nakon kojih je otišao za državnog tajnika Damir Špančić, koji je također ujedno bio i pakrački gradonačelnik.

Od Pakračana u nezavisnoj Hrvatskoj, zastupnik u Saboru kao predstavnik češke nacionalne manjine je bio u dva mandata 1992-1999. i Siniša Njegovan Starek.

Dva Pakračana su bili zastupnici u 2001. ugaslom Županijskom domu Sabora. U mandatu 1993-1997. je to bio Vladimir Delač, koji je prve dvije godine mandata istovremeno bio i načelnik Općine Pakrac, te u mandatu 1997-2001. dr. Ivan Marijanović.

Sudbinu drugog pakračkog političara u Zagrebu, mr. Davora Huške, dosadašnjeg pomoćnika ministra regionalnog razvitka i fondova EU ćemo saznati narednog tjedna kada započne postupak konstituiranja izvrše vlasti.