Poslovanje tvrtke Vode Lipik u prošloj godini, koje je ponovo bilo financijski negativno, je bila točka dnevnog reda sinoćnje sjednice Gradskog vijeća Pakraca koja je izazvala najviše rasprava vijećnika. Pored toga vijećnici su u trosatnoj sjednici održanoj pod epidemiološkim maskama usvojili nekoliko odluka kojima će početi postupak zakupa poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH na našem području, produžili rad ugostiteljskih terasa i usvojili nekoliko tehničkih odluka.

Gubitak pola milijuna

Tvrtka Vode Lipik je lanjsku godinu završila s poslovnim minusom od 508.000 kuna, izvijestio je direktor Marijan Pierobon. Najveći razlog poslovnim gubitku je obračun amortizacije u iznosu od 2,55 milijuna kuna tako da je tvrtka još uvijek likvidna i podmiruje sve obveze, ali sve teže. Već godinama  je prihod isti i kreće se oko 6,5 milijuna kuna pri čemu najvažnija djelatnost isporuka vode građanima i gospodarstvu raste i u fizičkom i u financijskom obimu tek jedan posto godišnje. No troškovi poslovanja su zbog raznog zakonskog povećanja standarda sve veći i nakon preklanjskog minusa od 135.000 kuna je on lani narastao na 508.000 kuna i bez povećanja cijene vode poslovanje je ugroženo. Sadašnji radovi na aglomeraciji to poslovanje će učiniti još znatno skupljim. Ne samo zbog povećanja troškova amortizacije nego i praktično. Primjerice, nakon što se na pročišćivaču u Dobrovcu koji sada pročišćava otpadne vode Pakraca i Lipika mehanički i biološki dovrši i mogućnost kemijskog pročišćavanja godišnji troškovi od 300.000 kuna će porasti na oko dva milijuna. Nakon inzistiranja vijećnika koliko bi to poskupljenje trebalo iznositi Pierobon se izjasnio za iznos od 10 do 15 posto godišnje, odnosno trenutno oko 1,5 kune po potrošenom kubnom metru vode što vijećnike nije oduševilo. Dragan Marin (SDP) je mišljenja da treba racionalizirati troškove poslovanja, a ne sav teret prebaciti na građane. Ivan Fričer (HDZ) je primijetio da što više proširujemo vodovodnu mrežu, troškovi poslovanju su veći, a prihod isti.

Gradonačelnica Anamarija Blažević je podsjetila da je zakonska obveza dovesti javni vodoopskrbi sustav u svako kućanstvo, a takav napredak plaća gradski proračun, zapravo građani i zato se ne dozvoljava dizanje cijena jer bi građani istu stvar plaćali dvaput. Ona se  slaže da je poskupljenje ipak neminovnost, ali poboljšanje poslovanja tvrtke vidi kroz proširivanje mreže i nove priključke.

Predsjednik Vijeća Miroslav Ivančić (HDZ) je nakon Fričerove pritužbe na račune za vodu domaćinstvima u Matkovcu sustav očitanja brojila ocijenio lošim. Saša Hejtmanek (HDZ) se interesirao oko nastavka radova u Badljevini, a nezavisni vijećnik Vjekoslav Anušić je ukazao na problem koji je nastao u projektu aglomeracije u Vukovarskoj za što su i direktor i gradonačelnica rekli da su ga napravili sami stanovnici te ulice. Na pitanje Mihajle Pavković o postavljanju vodomjera u višestambenim zgrada u Ulici Matice hrvatske Pierobon je odgovorio da je to upravo u tijeku, a na upit Zorana Krejčija (SDP) o tijeku spajanja regionalnih  vodoopskrbnih sustava, Pierobon je rekao da se o tome sada zašutjelo. Mirsada Damjanović Popović (SDSS) je pohvalila akciju spajanja domaćinstava u Kusonjima na javni vodovodni sustav. Izvješće je, kao i sva ostala na ovoj sjednici, prihvaćeno jednoglasno.

Napokon natječaj za poljoprivredno zemljište

Set odluka o kojima se napokon pokreče postupak zakupa poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH, koje je predstavila Dajana Čavlović, referentica u gradskoj upravi, izazvao je burnu reakciju Josipa Delorencija (HDZ). On je rekao da su poljoprivrednici dugo čekali natječaj za to, a na kraju je ispalo da su se tresla brda, a rodio miš. On je, kako je rekao, kao i brojni drugi poljoprivrednici, nezadovoljan malim parcelama, ali i brojnim drugim rješenjima. Po njemu puno je tu bespravnih radnji, od čišćenje od korova do kupovine državnog zemljišta. Gradonačelnica Blažević je rekla da je tu prisutno i puno dezinformacija, a ako je bilo takvih radnji onda je to posao za policiju. Ona je naglasila da kupovina državne poljoprivredne zemlje nije moguća, a što se tiče zakupa ovo je tek prvi natječaj u kojem se namjerno išlo s manjim parcelama kako bi se pogodovalo malim OPG-ovima.

Uobičajene pohvale vatrogascima

Uobičajenu količinu pohvala je dobilo izvješće o lanjskom radu Vatrogasne zajednice Pakrac-Lipik koje je podnio tajnik Zlatko Zerdin. U tome su najkonkretniji bili čelni ljudi grada. Gradonačelnica je istaknula da su vatrogasci izuzetno značajni zbog niza drugih svojih aktivnosti od onih koji im stoje u nazivu kako u radu gradskog komunalnog pogona, ali tako i u organizaciji svih manifestacija. Predsjednik vijeća Ivančić je rekao da su vatrogasci uvijek prvi u svim kriznim situacijama.

Radi administrativne zavrzlame vijećnici su po principu „nije šija nego vrat“ jučer ponovo donijeli odluku kao i na sjednici u svibnju da se pakrački ugostitelji radi otežanih uvjeta poslovanja oslobađaju plaćanja poreza na potrošnju u iznosu do tri posto. Ugostitelje će vjerojatno obradovati i odluka o produženju rada na terasama koja ih više ne ograničava na 23 sata, nego se produžuje do kraja radnog vremena.

Formalnu dozvolu za rad na području Grada Pakraca dobio je lipički turistički vlakić.

Čestitke budućnoj saborskoj zastupnici

U aktualnom satu, o čemu ćemo izvijestiti uskoro, sudjelovalo je petero vijećnika. Inače svi vijećnici, kao i izvjestitelji su redom svoje obraćanje vijeću započinjali čestitkom Anamariji Blažević na izboru u Hrvatski sabor o čemu ćemo potvrdu službeno dobiti sutra ili u četvrtak.