Potpisivanjem ugovora u pakračkoj gradskoj vijećnici između Grada Pakraca kao poslodavca i 35 žena odabranih za rad s krajnjim korisnicima, 20. srpnja je započeo praktični dio projekta „Žena ispred vremena“ koji se provodi u sklopu II. faze programa „Zaželi – program zapošljavanja žena“, a financiran je bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.


Radni odnos je temeljem ugovora sklopljen na 12 mjeseci tijekom kojih će žene skrbiti o 210 odabranih korisnika s područja Grada Pakraca. Svaka će na brigu dobiti šest korisnika, a obveze podrazumijevaju pomoć u dostavi namirnica, pripremi obroka u kućanstvima korisnika, održavanju čistoće stambenog prostora/domova, pomoć pri oblačenju i svlačenju, briga o higijeni i osobnom izgledu, pomoć u socijalnoj integraciji, posredovanje u ostvarivanju raznih prava (dostava lijekova, plaćanje računa, dostava pomagala…), pružanje psihosocijalne podrške korisnicima kroz razgovore i druženje, uključivanje u društvo te pratnja i pomoć u različitim socijalnim aktivnostima te druge poslovi vezane uz skrb o starijim, nemoćnim i osobama u nepovoljnom položaju.
Za sve to će biti plaćene minimalnom plaćom sukladno važećoj Uredbi Vlade Republike Hrvatske o visini takve plaće za tekuću godinu, ostvarit će pravo i na ostala materijalna prava poput putnih troškova, božićnice, regresa i uskrsnice, a bit će im omogućeno i dodatno osposobljavanje kako bi bile konkurentnije na tržištu rada.

Nova koordinatorica Ivana Bolčić

- U odnosu na praktični dio prve faze projekta „Ja sam žena, a ne broj“, razdoblje trajanja smanjeno je s 24 na 12 mjeseci. Također, povećan je broj zaposlenih žena s 30 na 35 (od čega je 9 novih lica) kao i broj krajnjih korisnika kojih je sada 210, doznajemo od novoimenovane koordinatorice projekta Ivane Bolčić, stručne prvostupnice javne uprave. Ona dodaje da su krajnji korisnici već papirnato raspodijeljeni i već se danas kreće s terenskom procedurom uvođenja žena u posao, upoznavanja s korisnicima i lokacijama na kojima će raditi, što će trajati po prilici tjedan dana.


Ženama je na novom/starom radnom mjestu ispred poslodavca sreću poželjela i gradonačelnica Anamarija Blažević poručivši im da nastave gdje su stale prije par mjeseci po završetku prve faze. „Radite onako kako samo žene znaju i sve će biti u redu“, kazala je i podsjetila da u kontaktu s korisnicima ne zanemare zdravstveni faktor i da svakako koriste epidemiološke preporuke, uzimajući u obzir da su krajnji korisnici većinom pripadnici rizičnih skupina.
Korisnik projekta vrijednog više od 3,2 milijuna kuna je Grad Pakrac koji i u drugu fazu provedbe programa ulazi s istim partnerima: Hrvatski Crveni križ-Gradsko društvo CK Pakrac, Centar za socijalnu skrb Pakrac i Hrvatski zavod za zapošljavanje-PU Požega.