banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

„Poljoprivreda“ Lipik, najveći ratarski proizvođač u ovom kraju prošloga tjedna je završila žetvu za četiri ljetne kulture: pšenicu, ječam, uljanu repicu i kamilicu, a rezultate direktor Željko Viboh ocjenjuje dobrim, osim uljane repice.

Pšenica je požnjevena na 200 hektara uz prosječan prinos od 7,5 tona po hektaru što Viboh ocjenjuje vrlo dobrim, ali je kvaliteta prosječna. Zadovoljni su i prinosima ječma kojeg su požnjeli sa 120 hektara, kao i kamilice koje su imali zasađenu na 30 hektara. Podbacila je uljana repica koju su zasijali na 180 hektara, a razlog je blaga zima, sušno proljeće, ali i štetnici protiv kojih se, s obzirom da su iz ekoloških razloga izbačeni iz upotrebe brojni preparati, nema s čime boriti.

Viboh cijenu pšenice koja se u ovom trenutku kreće ovisno o kvaliteti od 0,88 do 1,2 kuna za kilogram ocjenjuje lošom pa je urod pospremljen u silose u Dobrovcu gdje će čekati bolju cijenu. Ostale kulture su isporučene kupcima što nije bio problem uz prihvatljive cijena.

Na površinama s koje su skinuli ljetni urod su u tijeku pripreme za jesensku sjetvu što treba biti završeno prije početka jesenskih berbi. Poljoprivreda ima zasijano 250 hektara kukuruza i isto toliko hektara soje i Viboh sadašnje stanje uroda ocjenjuje odličnim.

 

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić