I Pakračani su, kao i ostatak Hrvatske, jučer na biralištima najviše zaokruživali listu HDZ-a. Od 2841 birača izašlih na izbore u petoj izbornoj jedinici, listi HDZ-a je glas dalo 1.520 što je 55 posto. Lista Restart koalicije koju je predvodio SDP je dobila 633 glasa ili 23 posto. Od ostalih lista Domovinski pokret je dobio 321 glas ili 11,6 posto, a lista Mosta 114 glasova ili 4,1 posto. Sve ostale liste su dobile po nekoliko desetaka glasova ili manje od 2 posto (Možemo 48, Živi zid 40, Pametno 33, A-HSP 14…)

Što se tiče preferencijalnih glasova, Pakračani su poimenično najviše zaokruživali svoju gradonačelnicu Anamariju Blažević koja je kao 12. na listi HDZ-a dobila 717 glasova (47 posto svih pakračkih glasača HDZ-a), dok je drugi po broju preferencijalnih glasova HDZ-ov nositelj liste Zdravko Marić koji je dobio 279 glasova. Druga Pakračanka, kandidatkinja na SDP-ovoj listi, Mihajla Pavković je dobila 204 preferencijalna glasa ili 32 posto svih pakračkih SDP-ovih glasača dok je njen nositelj liste Predrag Fred Matić dobio 182 glasa. Veći broj preferencijalnih glasova je dobio još jedino Ivan Penava nositelj liste Domovinskog pokreta koji je dobio 122 glasa.

Birači u 5. izbornoj jedinici su preferencijalnim glasovima dobrano presložili listu HDZ-a tako da u ovom trenutku 8 saborskih mandata nemaju prvih osam kandidata. Nositelj Zdravko Marić je apsolutno najčešće zaokruživan (32 posto), a najviše je napredovao Stevo Culej koji je na 14. mjestu (posljednjem) ostvario po broju preferencijalnih glasova u 5. izbornoj jedinici drugo mjesto, a napredovao je i požeški gradonačelnik Darko Puljašić koji je po broju preferencijalnih glasova treći. Preostali predstavnik naše županije na listi HDZ-a, još uvijek ministar, Josip Aladrović je po broju preferencijalnih glasova šesti, dakle sa saborskim mandatom.

Anamarija Blažević je kao 12-pozicionirana ostvarila 1134 preferencijalna glasa, (417 izvan Pakraca) i s tim brojem se nalazi na 10. mjestu.

Ivona Sandrin, predsjednica Gradskog izbornog povjerenstva, rekla je da su izbori na pakračkom području u tehničkom smislu prošli bez ijednog prigovora ili problema.

Narednih dana ćemo se na našem portalu baviti detaljnom analizom izbora, a uskoro objavljujemo i razgovor s Anamarijom Blažević, vjerojatnom budućom saborskom zastupnicom.