Od početka lipnja intenzivno se provode radovi na projektu „Poboljšanje vodno komunalne infrastrukture aglomeracije Lipik – Pakrac“ koji će trajati naredne dvije godine. Vidljivo je to ne samo po raskopanim pakračkim ulicama i otežanom prometu, trenutno u ulicama Hrvatskih velikana, Prolazu baruna Trenka i Aleji kestenova nego i po prisutnosti brojne mehanizacija, transportnih i osobnih vozila slovenskih registarskih oznaka. Kako su zadovoljni početkom u tih prvih mjesec dana, kako su se snašli u Pakracu po pitanju smještaja i prehrane, koje probleme su zatekli i koje još očekuju pitali smo Jožu Brecelja, voditelja projekta ispred izvođača radova slovenske tvrtke Gorenjska gradbena družba iz Kranja.

Kako su protekla prva tri tjedna otkad ste s vašim zaposlenicima i tehnikom prisutni u našem gradu? 

Kao kod prvog dolaska u veljači i u svibnju poslije otklanjanja mjera za sprečavanje širenja bolesti Covid -19, tvrtka Gorenjska gradbena družba kao i naši zaposlenici jako su zadovoljni s pozitivnim odazivom svih sudionika životne sredine u gradovima Pakrac i Lipik.Znamo da nitko nije baš sretan kad mu se građevinci pojave na dvorištu, a osim toga neke teškoće su se odnosile na ishodovanje potrebnih dozvola i suglasnosti za izvršenje posla. Svjesni smo činjenice da će Pakrac naredne dvije godine biti i naš grad.

Koliko sad imate angažiranih zaposlenika na projektu?

Do danas (17. lipnja – op. aut.) je ukupno prisutno 24 naša zaposlenika, plus djelatnici podugovoratelja na radovima geodezije, preliminarnih ispitivanja postojeće odvodnje koje će se sanirati tehnologijom bez iskapanja te stručnjaci za praćenje geomehaničkih ispitivanja

Hoće li se taj broj mijenjati?

Broj građevinskih inženjera i građevinskih radnika, kao i montera strojarske opreme povećavat će se već u ovom tjednu. Uz ljudske resurse povećava se i broj radnih strojeva od bagera, valjaka i kamiona, a sve u cilju kako bi tijekom ljetnog razdoblja realizirali što više radova u samom gradskom središtu i spojni vodovod između Pakraca i Lipika.

Kako ste riješili smještaj i prehranu?

Naši su djelatnici smješteni u privatnim kućama i stanovima, neki u Pakracu, a neki i u Lipiku. U restoranu KTC u Pakracu osigurana su im dva dnevna topla obroka. Naši su dečki zadovoljni, iako znaju da kad moraš napustit dom i svoje drage, uvijek ti nešto nedostaje.

Da li je bilo nekih nepredviđenih teškoća oko toga?

Iznenađeni smo ponudom i suradnjom

Iznenađeni smo bili velikom ponudom tih usluga.Moram reći da stvarno nismo očekivali tolike ponude, tako da se nadam da će takvo stanje i interes ostati i dalje kad planiramo povećavati svoje kapacitete ovisno o potrebnom broju radnika.

Hoćete li imati potrebe za angažiranjem lokalne radne snage ili mehanizacije?

U početnim razgovorima baš nismo imali sreće u dogovoru s lokalnim izvođačima za suradnju, osim s dobavljačima kamenih materijala i betona iz kamenoloma iz Sirača. Koristim i ovu priliku kao bi se rukovodstvu tvrtke Kamen Sirač zahvalio za svu podršku, kontakte i informacije koje su nam nudili u vrijeme našeg dolaska pa i u tijeku epidemioloških mjera, kad nam je bio onemogućen fizički dolazak u Pakrac i uredna priprema koja je imala za cilj organizaciju svih resursa u neometanoj planiranoj dinamici izvođenja radova. U budućnosti smo otvoreni za inicijativu domaćih poduzetnika, čak i građevinskih radnika te strojara i vozača, koji bi možda pokazali interes sudjelovanja u radu naše tvrtke.

Kakva je suradnja s lokalnim čimbenicima poput gradske uprave, Voda Lipik, Poduzetničkog centra Pakrac….?

Kad je riječ o vlasti, poželjno je da čovjek pažljivo bira riječi. No, ja ću ipak iskoristiti priliku i reći bez zadrške„svaka im čast“. Kao što sam već u uvodu komentirao, njihov pozitivni odnos u našim prvim koracima u vašom gradu nas je stvarno toplo iznenadio i njima se u ime naše tvrtke i prisutnih djelatnika zahvaljujem za svu pozitivnu konotaciju u svim procedurama koje su nužne kako za sam početak tako i daljnje izvođenje radova.

Što vam je u izvođenju radova do sada bio najveći problem i koje još očekujete?

Najveći problem radovi u naselju

Naručitelj i izvođač svjesni su da se radovi izvode u naselju pa nam je prva briga da osiguramo, ili da kažem odvojimo pješački promet od naših strojeva i rovova, uz mogućnost rada i korištenja svih trgovina i lokala u gradskim ulicama.Sve u svrhu očuvanja zdravlja i sprečavanja nesreća. Radovi se izvode po trasama postojeće komunalne infrastrukture, zato moramo voditi brigu i izvoditi aktivnosti kako bi osigurali nesmetanu vodoopskrbu stanovništva i gospodarstva, a s tim normalno i odvodnju otpadnih, oborinskih i podzemnih voda u postojeći sustav. I sam položaj novih kanala je na poprilično velikoj dubini, zato se radovi moraju izvoditi uz upotrebu teških metalnih oplata, kako bi time štitili zdravlje i život naših djelatnika, ali i zgrade i preostale postojeće instalacije koje se protežu uz rovove. Samo mjesto za manevriranje i rad bagera dosta je sužen, tako da dinamika radova u ulici Hrvatskih velikana ne odražava dinamiku koja je inače predviđena na preostalom dijelu projekta.

Vjerojatno ste projekt aglomeracije u Hrvatskoj radili osim u Pakracu i Lipiku još negdje. Gdje i možete li usporediti ta gradilišta po pitanju zahtjevnosti i slično?

Od jeseni 2017.godine Gorenjska gradbena družba zajedno sa partnerima gradi i aglomeraciju otoka Krka koju smo priveli na dobrih 95 posto ugovorenih radova.I tamo se odvodnja i vodoopskrba grade u naseljima, tako da su okolnosti otprilike iste, jedino se u kršu ne susrećemo s podzemnim vodama, ali zato ima kamena kamo god se okreneš. Mogu reći da ljudi ni tamo nisu sretni s bukom koju proizvode bušači na našim bagerima koji razaraju krčki kamen.

Hoće li se događati da zbog izvođenja radova ulice ili pojedini dijelovi ulica ostanu na jedan ili više dana bez vode ili kanalizacije?

Naša je obveza osigurati stalnu vodoopskrbu s izgradnjom privremenih cjevovoda.Isti je slučaj i s odvodnjom. U suradnji sa Vodama Lipik morat ćemo povremeno pojedine dionice zatvarati zbog prespajanja postojećeg sustava, ali iz prakse znamo da se uz kopanje može oštetiti postojeći sustav i moguća su nenajavljena prekidanja dostave vode na pojedinim lokacijama gdje se izvode iskopni radovi.

Hoće li u tom slučaju biti pravovremene najave?

Prekid vodoopskrbe dogodit će se i za vrijeme prespajanja novih cjevovoda u sustav pa i u slučaju priključivanja pojedinih domaćinstva na nova vodomjerna okna, ali u ovim slučajevima radovi će se najavljivati lokalno po kućama i lokalima.