Pakrački planinari Zoran Milaković i Branka Ećimovič prošlog su vikenda dionicom od Jankovca do Petrovog vrha kod Daruvara završili drugi petogodišnji ciklus "Pohoda slavonskim planinama" kojim se obilazi Slavonski planinarski put, ukupne duljine oko 330 kilometara duž slavonskog gorja. Za Milakovića je ovo bio prvi put, dok je Ećimovič po drugi put prešla sve dionice ovog puta. Na pojedinim dionicama društvo su im pravili i drugi članovi Planinarskog društva Psunj.

„Slavonija nije ravna Slavonija, već i samim putem prema Požegi vidimo planine svuda uokolo, a ne znamo koje zanimljivosti one kriju,jer se mnogo toga može vidjeti samo pješačenjem po njima i zbog toga sam odlučio obići Slavonski planinarski put“, rekao je Zoran Milaković, predsjednik PD Psunj i dodao da ovi pohodi nisu masovni, jer su dosta zahtjevni, odnosno potrebno je prehodati oko 30 kilometara dnevno po 9-10 sati.Branka Ećimovič smatra da bi svaki planinar trebao prvo upoznati svoj kraj, pa joj je to bio motiv da se odluči na ovaj pohod 2011. godine kad je započeo prvi petogodišnji ciklus „Pohoda slavonskim planinama“, a pet godina poslije pridružila se dvojici kolega iz društva kako bi im bila podrška na ovom zahtjevnom putu i pomogla u njegovoj organizaciji.

Slavonski planinarski put (SPP) uspostavljen je 1957. godine kao prva planinarska obilaznica u Hrvatskoj. Tijekom godina doživio je razne promjene, kako po dužini trase, tako i po lokacijama kontrolnih točaka, a od 2011. godine, SPP postaje kružna obilaznica s 31 obaveznom i 4 neobavezne kontrolne točke, s tim da je početna i završna točka Petrov vrh. Ovaj pohod redovito se održava trećeg vikenda u svibnju, organizira ga udruga Slavonski planinari u suradnji s lokalnim društvima i HGSS-om, a svaki put se obilazi jedna dionica te se na taj način u ciklusu od pet godina može obići cijela trasa SPP-a.

Osim osobnog zadovoljstva ovjerenim dnevnicima, naši planinari kući su se vratili i s numeriranom značkom koju dobivaju oni koji su prešli cijeli SPP, a za buduće pohode nemaju konkretnih planova, jer se zbog trenutne situacije uzrokovane koronavirusom i izleti slabije organiziraju.