U nedjelju 5. srpnja oko 7 tisuća upisanih pakračkih birača moći će glasovati za svoje predstavnike u Hrvatskom saboru na 22 biračka mjesta. U odnosu na prethodnih nekoliko izbora po pitanju biračkih mjesta dvije su promjene: birači s područja sjeveroistoka Pakraca (Gundulićeva i okolne ulice) više neće moći glasati u bivšem Hajdukovom objektu na Uroševcu jer je nakon promjene vlasnika on srušen. Stoga su pripojeni biračkom mjestu u zgradi pakračke glazbene škole. Druga sitnija promjena po pitanju biračkih mjesta odnosi se na Ploštine gdje biralište više neće biti u mjesnom domu nego u susjednom objektu koji je nekada služio kao ambulanta.

Svi ostali birači svoje biračko pravo će moći između 7 i 19 sati ostvariti na biralištima kao i prethodnih godina. Tamo će ih dočekati glasački listić za izbore za 5. izbornu jedinicu na kojoj će moći glas dati za jednu od 13 kandidacijskih lista, a unutar (isključivo unutar izabrane liste) i preferencijalni glas za jednog od 14 kandidata na listi. Pored toga birači koji se izjašnjavaju kao nacionalne manjine i nalaze se na popisu takvih birača moći će glasovati na izborima za svoje manjinske predstavnike u sklopu 12. izborne jedinice.

Epidemiološke mjere

Za razliku od svih ranijih izbora, ovi će se provoditi uz propisane epidemiološke mjere pa je poželjno da osim osobne iskaznice ponesete i vlastitu kemijsku olovku, držite rastojanje i na ulazu u prostor birališta, dezinficirate ruke. Preporuka epidemiologa je doći s maskama, naročito za starije i bolesne, a maske i rukavice su obvezne za članove biračkog odbora koji su ovog puta zaduženi, osim za regularnost izbora, i za provođenje epidemioloških mjera pri čemu će im zahtjevniji posao biti obilaziti birače kojima je određena samoizolacija pa će svoj glas, uz prethodnu najavu, moći dati na svom kućnom pragu.

Moguć glas sugrađankama

Postupak kandidiranja je završen. Za razliku od ranijih saborskih izbora, pakrački birači će imati ovom prilikom mogućnost glasovati i za svoje sugrađanke. Anamarija Blažević je na 12. mjestu na listi HDZ-a, a Mihajla Pavković 13. na koalicijskoj listi koju nosi SDP.

Na listi HDZ-a s naše županije se još kao trećepostavljeni nalazi Josip Aladrović, koji zadnjih godinu dana obnaša dužnost ministra rada i mirovinskog sustava dok je sedmopostavljeni Darko Puljašić, gradonačelnik Požege.

Na Restart listi osim M. Pavković iz naše županije se još nalaze Martina Vlašić Iljkić (5. mjesto) te Ivan Vlahović (12. mjesto).

Rezultati od prije četiri godine

Na prošlim saborskim izborima održanim u rujnu 2016. godine u Pakracu je bilo 7.420 upisanih birača od kojih 5.948 na biračkim popisima za 5. izbornu jedinicu i 1.472 za 11. (manjinsku). Izlaznost u 5. izbornoj jedinici je bila vrlo dobra. S izlaskom od 3.439 birača (57,82 posto) smo bili čak i iznad prosjeka izborne jedinice (51,68%) pa i državnog prosjeka (52,29%). Prosjek je bio znatno lošiji na manjinskim izborima gdje je od tih više od 1400 upisanih birača na izbore izašlo tek nešto manje od 300.

Što se tiče očekivane ovogodišnje izlaznosti, bez dodatnog angažmana kandidacijskih lista i stranaka u pogledu „izvlačenja“ glasača na biralište, rezultate iz 2016. će biti teško ponoviti jer je pretpostavka da je dio birača ipak u inozemstvu gdje nisu prenijeli svoje glasačko pravo, dio bi mogao biti na godišnjem na Jadranu, a na ukupnu izlaznost bi mogle utjecati i epidemiološke mjere.

Što se tiče izbora birača HDZ je dobio točno svaki drugi glas ili njih 1.696 dok je koalicijska lista koju je predvodio SDP dobila 904 glasa (22,72%), a treća stranka je bila Most s 235 glasa (7,02%). Ostali zanemarivo. Ovakvi rezultati, u odnosu na saborske izbore iz 2015. godine donijeli su pad broja glasača SDP-a, odnos mali porast HDZ-a mada je to zbog koalicijskih različitosti, kao i različitog broja kandidacijskih listi, teško precizno izračunati.

Kao i prijašnjih izbora, unos rezultata glasovanja sa svakog pojedinog biračkog mjesta građani će moći putem interneta pratiti uživo već negdje poslije 20 sati nakon što ih obrade najprije na biračkom mjestu birački odbori, a nakon toga provjeri gradsko izborno povjerenstvo.