Obnovom i prenamjenom bivše kuće časnih sestara, pokraj pakračkog župnog dvora, Pakrac bi iduće pedagoške godine, 2021./2022. trebao dobiti katolički dječji vrtić, rečeno je to jučer prilikom potpisivanja Ugovora kojim Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 200.000 kuna sufinancira radove i usluge za projekt „Katolički vrtić“, iz Programa regionalnih razvojnih projekata, a kojem su prisustvovali pakrački župnik vlč. Jozo Zorić, gradonačelnica Anamarija Blažević i voditeljica odsjeka za graditeljstvo i stambeno-komunalne poslove u gradskoj upravi, Marija Čar.

„Do Domovinskog rata u Pakracu su djelovale Milosrdne sestre svetoga Križa, no nakon rata, zbog deficita zvanja one se više nisu vraćale, a kuća je povremeno služila kao privremeni smještaj prognanicima i izbjeglicama“, objasnio je pakrački župnik vlč. Jozo Zorić i dodao da se razmišljanjem što bi dalje učinili sa tom kućom, došlo do ideje da se ona rekonstruira u katolički dječji vrtić koji bi po pedagoškim standardima primao oko 25-30 djece u jednoj mješovitoj vrtićkoj skupini. Prošle godine se pristupilo ishođenju svih potrebnih dozvola i izradi projektne dokumentacije koju je izradio lokalni projektni ured, a financirao ga Grad sa iznosom od 90.000 kuna.

Predviđena cijena radova po troškovniku bi iznosila dva milijuna kuna koji se planiraju pribaviti javljanjem na natječaje, ali dio će dati i Grad Pakrac te Požeška biskupija koja već u Požegi ima katolički vrtić, osnovnu školu i gimnaziju.

„Ova kuća nalazi se unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline Grada Pakraca, pa se morala poštivati riječ konzervatora, bez čijeg se odobrenja ovakav objekt ne bi ni mogao prenamijeniti“, rekla je prezentirajući ovaj projekt Marija Čar. Objekt površine 130 četvornih imat će dnevni boravak, dvije spavaonice, sanitarne čvorove i kuhinju, kao i veliku natkrivenu terasu i dvorište koje se proteže sve do igrališta stare osnovne škole.

Gradonačelnica Blažević je naglasila kako ove godine postoji povećana potreba za smještajem djece u dječji vrtić „Maslačak“, no prenamjenom prostora osigurali su da sva upisana djeca budu primljena. „Katolički dječji vrtić bio bi još jedna dodatna vrijednost našem gradu i nadam se da će budućim generacijama ta kuća ostati u lijepom sjećanju kao što je i meni ostalo sjećanje na časne sestre i druženja djece u toj kući“, rekla je gradonačelnica.