Zadovoljan sam zbog svih vas u Pakracu što započinje II. Faza programa „Zaželi – program zapošljavanja žena“, jer se kao socijalni program pokazao izuzetno kvalitetan, ali i potreban na područjima poput Pakraca. Ovdje živi dosta stanovnika srednje i starije životne dobi, a ovakvi su programi i namijenjeni upravo toj populaciji, sažetak je pozdravne riječi ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića s početne konferenciji projekta „Žena ispred vremena“ održane 1. srpnja u pakračkoj gradskoj vijećnici. Obraćajući se dalje ministar je naglasio pozitivan društveni utjecaj programa te ustvrdio da se milijarda kuna utrošenih u prvoj fazi pokazala kao vrlo korisna investicija te potvrdio ogroman interes širom Hrvatske za njegov nastavak za što je ministarstvo osiguralo dodatnih 550 milijuna kuna. Aladrović je optimističan i u pogledu budućnosti programa „Zaželi…“ koji bi se i dalje trebao financirati iz Europskog socijalnog fonda.

Vrlo zadovoljna, pomalo i emotivna bila je i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević rekavši da je to njezin najdraži projekt. Zahvalivši ministru što je prepoznao njegovu svrhu i omogućio nastavak Blažević je kazala:

- Tijekom projekta zaposlit ćemo 35 žena, što je 5 više nego u prvoj fazi. Iz osobnih sam kontakata spoznala koliko je ovaj projekt važan nezaposlenim ženama, ali i krajnjim korisnicima te sam stoga sretna koliko i oni sami što nastavljamo dalje zajedno.

Vanja Ražov, voditeljica projekta u njegovoj prvoj fazi, kratko je predstavila nastavak.

- Drugom fazom skraćeno je trajanje projekta s 30 na 18 mjeseci, ali je i povećan predviđeni broj žena s 30 na 35, kao i broj korisnika o kojima će skrbiti sa 180 na 210. Žene će biti zaposlene kroz ugovore o radu u trajanju 12 mjeseci, a opet će im biti omogućeno dodatno osposobljavanje kako bi bile konkurentnije na tržištu rada.

Korisnik projekta vrijednog 3.250.300,00 kuna je Grad Pakrac koji i u drugu fazu provedbe ulazi s istim partnerima: Hrvatski Crveni križ-Gradsko društvo CK Pakrac, Centar za socijalnu skrb Pakrac i Hrvatski zavod za zapošljavanje-PU Požega.

Ispred partnera, prisutne su pozdravili Jasminka Antunović, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područni ured Požega, Danijela Kiš ravnateljica CK Pakrac, te Marija Žilić Petrušić iz pakračkog CZSS.

- Čestitam Gradu Pakracu na projektu, a iz naše perspektive izrazit ću zadovoljstvo zbog činjenice da će 35 žena izaći iz evidencije HZZ-a na godinu dana. Na svoju, ali i radost krajnjih korisnika, rekla je Antunović.

Konferenciji je prisustvovalo i tridesetak zaposlenica iz prve faze u čije je ime istupila Branka Ljevaković te opisala pozitivna iskustva s terena, dok je ispred krajnjih korisnika isto učinila Mira Marčetić.

Odabir zaposlenica za II. fazu vrši se putem otvorenog natječaja objavljenog na web stranicama Grada Pakraca.

Pozitivnu atmosferu koja je jučer vladala u pakračkoj gradskoj vijećnici iskoristio je ministar Aladrović koji je u ime ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marka Pavića gradonačelnici uručio dva ugovora o sufinanciranju radova vrijednih 700 tisuća kuna. Od toga 250 tisuća je namijenjeno sanaciji djela ulice Zone male privrede od pilanske porte do nove zone, te 450 tisuća za modernizaciju parkirališnih površina uz mjesna groblja na području Grada Pakraca, a utrošit će se na uređenje parkirališta ispred mrtvačnice u Badljevini te dovršetak ulice do groblja u Velikom Banovcu.