Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije održao je tiskovnu konferenciju na kojoj je potvrđeno još deset novih slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), obavljeno je jutros na službenim internet stranicama Požeško-slavonske županije. S ovih novih 10 slučajeva ukupan broj oboljelih u ovom trenutku se popeo na dvadeset. Devetnaest osoba je u dobrom stanju i nalaze se u kućnoj izolaciji, a jedna osoba je hospitalizirana zbog respiratornih tegoba. Nastavit će se testiranje ostalih kontakata tih osoba i drugih suspektnih osoba te je danas planirano testiranje oko 40 osoba.

„Nakon jučerašnje situacije na području županije, Stožer civilne zaštite održao je sastanak i preporuke su da se odgode sva društvena događanja, sportski turniri, manifestacije i društvena okupljanja svih vrsta. Sami vidimo da su migracije naših stanovnika i posjete iz inozemstva stvorile problem, sada bi bilo potrebno da svi shvatimo situaciju ozbiljno i da se svatko počne ponašati u skladu sa zadanim mjerama. Samoizolacija po dolasku iz inozemstva je jako važna stvar jer ona sprječava nepotrebne kontakte i neevidentirano širenje virusa među stanovništvom. Svi vlasnici objekata koji će imati usluge svadbenih okupljanja ili neku drugu vrstu okupljanja u svojim objektima, bit će obaviješteni o potrebnim mjerama kojih se moraju pridržavati te će biti obavljena kontrola na dan događanja“, rekao je Vedran Neferović, načelnik županijskog Stožera civilne zaštite.

Osvrnuo se je i na medije te naglasivši da su jedini službeni izvori oni koji dođu od samog Stožera, dakle objave na službenoj stranici Požeško-slavonske županije te sve što bude rečeno na tiskovnim konferencijama. Sve ostale prijevremene objave smatraju se neslužbenim i izazivaju zbunjenost javnosti, što svakako treba izbjegavati u ovom trenutku, mišljenja je Neferović.

Vitalia: Sve što može neka se odgodi

„Ukupno imamo 150 osoba u samoizolaciji. Sve osobe i kontakti zaraženih osoba koji se trenutno nalaze u samoizolaciji bit će testirani, a naša nova obaveza je testiranje svih osoba po isteku njihove samoizolacije, dakle 14. dan. Nadam se da će se naši žitelji i dalje pridržavati socijalne distance, izbjegavanja rukovanja, u razgovorima da se pridržavamo udaljenosti od 1,5 metara, da u zatvorenim prostorima obavezno nosimo maske, izbjegavanje javnih okupljanja gdje je veći broj ljudi, pridržavanje higijenskih pravila. Sve što je moguće neka se odgodi, nikome se ne može zabraniti ništa, određeni broj ljudi smije biti na okupu, ali u određenim uvjetima i po preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.“ – rekao je epidemiolog dr. Ante Vitalia.