Nakon što je Stožer Civilne zaštite Županije jučer potvrdio dva slučaja pozitivna na Covid-19 (osobe koje su se vratile iz Njemačke), na današnjoj konferenciji održanoj iza 14 sati potvrđeno je još osam novih aktivnih slučajeva koronavirusa te je rečeno kako je pored toga 36 uzoraka poslano na analizu, 108 osoba je pod mjerom samoizolacije, a 9 osoba je u kućnoj izolaciji na kućnom liječenju. To znači da Požeško-slavonska županija danas ima ukupno deset pozitivnih osoba na koronavirus, što je više nego ukupan broj zaraženih od početka epidemije u ožujku ove godine, prenosi službena stranica Požeško-slavonske županije.

„Osim dosadašnjih testiranja, imamo još suspektnih osoba i kontakata dosadašnjih potvrđenih slučajeva koje su u samoizolaciji, te će osobe biti testirane u idućem vremenu. Ukupno imamo 108 osoba u samoizolaciji. Kada govorimo o socijalnim ustanovama, posjete su ukinute, domovi zdravlja funkcioniraju na način da će se obavljati mjerenje temperature i dezinficiranje na ulazu, za sve ostale slučajeve postoje obiteljski liječnici te se svakako apelira na građane da odgode manje važne preglede. Sve osobe i kontakti zaraženih osoba koji se trenutno nalaze u samoizolaciji biti će testirani, a naša nova obaveza je testiranje svih osoba po isteku njihove samoizolacije, dakle 14. dan“ – rekao je epidemiolog dr. Ante Vitalia.

Župan: oprezno s javnim okupljanjima

„Dogodilo se ono što smo očekivali i nažalost nije se moglo izbjeći širenje putem kontakata. Nadam se da će se naši žitelji i dalje pridržavati socijalne distance, izbjegavanja rukovanja, u razgovorima da se pridržavamo udaljenosti od 1,5 metara, da u zatvorenim prostorima obavezno nosimo maske, izbjegavanje javnih okupljanja gdje je veći broj ljudi, pridržavanje higijenskih pravila. Dolazi vrijeme vikenda, kada su najavljena održavanja raznih sportskih okupljanja, manifestacija, svadbi i ostalih događanja, mi nikome ne možemo zabraniti nešto, ali apeliramo na oprez i da svatko od nas prihvati tu odgovornost kao organizator i kao osoba koja će biti sudionik okupljanja. Također svjedoci smo jednog slučaja koji je rezultat noćnog izlaska u klub, mi također imamo noćne klubove, naši inspektori su tu što se tiče tog pitanja te ih pozivam da odrade svoj dio posla. Danas ćemo održati sastanak Stožera sa svim načelnicima te zajednički dogovoriti aktivnosti za buduće vrijeme“ – rekao je župan Alojz Tomašević, a prenosi županijska službena stranica.