Unutarnjim oblaganjem cijevi novim zaštitnim plastičnim slojem koju provodi već skoro dva mjeseca zagrebačka tvrtka Solmex danas će biti završeno zanavljanje kanalizacijske cijevi u Tomislavovoj ulici. Oni su cijevi već ranije najprije kamerom robotom snimili, potom pod jakim pritiskom vodom isprali. Sada u tako pročišćene cijevi upuštaju plastično crijevo koje će uz pomoć zraka obujmiti unutrašnjost stare cijevi te uz pomoć električnog grijača stvoriti novi plastični omotač. Nakon toga robot ide u novu cijev i izrezuje kućne priključke. Tim postupkom jučer su zanovili kanalizaciju u dužini od 60 metara do Gajeve ulice prema sjeveru, a do kraja dana će još 120 metara od križanja s Radićevom do Gajeve. Ono što je dodatno dobro, vodovodne instalacije u Tomislavovoj ulici su zamijenjene nakon rata i ne zahtijevaju izmjenu tako da u toj ulici neće biti kopanja. U Pakracu će bez kopanja biti zamijenjeno oko 1500 metara kanalizacije.

Dio ove moćne tehnike do kraja mjeseca u sklopu cjelokupnog projekta će dobiti Vode Lipik. Iz Italije treba biti isporučen kamion za ispiranje cijevi vrijedan bez PDV-a više od 2 milijuna kuna, a iz Njemačke kombi uređaj s robotom kamerom za ispitivanje propusnosti, odnosno za unutarnje snimanje stanja vrijedan bez PDV-a više od 700.000 kuna.

Što se tiče ostalih radova na aglomeraciji jučer je početo kopanje u dijelu Filipovca pa se u jednom dijelu tamošnje ceste D5 promet usmjerava na jednu traku. Radovi su zašli i na Trg bana Jelačića pa je prometnica sužena i vozačima bi bilo preporučljivo da iz pravca juga za prometovanje koriste Ulicu 30. svibnja (između dvije crkve). Prema najavama izvođača Gorenjske gradbene družine Kranj, ovih dana će radovi početi i u Ulici Kalvarija.