„Neka vam radovi budu brzo gotovo da možete uživati u svojim nekretninama. Vi mladi ljudi ste nam prioritet i hvala vam što ste se na naš poziv javili i potvrdili da ova mjera ima svoje opravdanje“, rekla je gradonačelnica Anamarija Blažević prije današnjeg potpisivanja ugovora s korisnicima gradske mjere Financijske pomoći mladim obiteljima radi rješavanja vlastitog stambenog pitanja na području Grada Pakraca.

Devet mladih obitelji (do 40 godina starosti) gradski proračun će u ovoj godini pomoći u rješavanju stambenog pitanja s ukupno 105.400 kuna. Rezultat je to javnog poziva objavljenog u veljači na kojem su se potencijalni korisnici mogli natjecati za podmjere: financijska pomoć mladoj obitelji pri kupnji građevinskog zemljišta radi rješavanja vlastitog stambenog pitanja na području Grada Pakrac (nitko); financijska pomoć mladoj obitelji pri kupnji stambenog objekta radi rješavanja vlastitog stambenog pitanja na području Grada Pakraca (4 korisnika po maksimalnih 15.000 kuna); financijska pomoć mladoj obitelji pri izgradnji stambenog objekta radi rješavanja vlastitog stambenog pitanja na području Grada Pakraca (nitko) i financijska pomoć mladoj obitelji pri rekonstrukciji stambenog objekta radi rješavanja vlastitog stambenog pitanja na području Grada Pakraca (četiri korisnika po maksimalnih 10.000 i jedan s 5.383 kune).

Tri zahtjeva su odbijena jer potražni trošak nije nastao u ovoj, nego u prethodnoj godini, ali se mogu javiti kasnije za troškove adaptacije.

Kako je za ovu mjeru, koja se ove godine primjenjuje po prvi put, u proračunu predviđeno 250.000 kuna u gradskoj upravi će i nadalje primati zahtjeve, najkasnije do 31. listopada ili do iskorištenja još 144.600 kuna predviđenih sredstava te je i ovom prilikom gradonačelnica pozvala potencijalne korisnike da se jave, što se odnosi i na one koji će tek postati stanovnici Pakraca.

Osim pomoći mladim obiteljima u rješavanju stambenog pitanja popratni efekt je i što će neiskorištene nekretnine kojih u Pakracu ima puno dobiti novog vlasnika i korisnika, a A. Blažević je iskazala dodatno zadovoljstvo da se svih devet ugovora odnosi na kupnju ili adaptaciju kuće, a ne stana.

Nekretnine koje su kupljene ili adaptirane uz sufinanciranje Grada ne smiju se prodati ili darivati narednih pet godina.