banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Danas poslijepodne na našim prodajnim mjestima u Pakracu i Lipiku možete kupiti novi 577. broj Pakračkog lista.

Ostani doma ili odgovoran

Sve do vremena (četvrtak 25. lipnja) kada sam trebao početi pisati uvodnik za ovaj broj Lista bio sam uvjeren da ćemo o koronavirusu napokon pisati kao o nečemu što je bar za sada prošlo. No neslužbene informacije, koje nažalost toga dana nismo uspjeli provjeriti kod epidemiologa, govore da je virus u ovom trenutku u našem kraju prisutniji nego u vrijeme najveće epidemije. Neslužbeno se govori o 24 osobe kojima je određena samoizolacija. Uz pretpostavku da je to točno, dobra je okolnost što je u pitanju jedan izvor, povezan s đakovačkim samostanom, ali i činjenica da je prema nalazima stručnjaka u tri mjeseca virus znatno oslabio po učinku na zdravlje zaraženih osoba.

Ostalo je sve vraćeno u normalu. Trgovine i birtije rade, kao i tržnica. Sportaši su na terenima, kulturnjaci na binama, skupštine udruga se održavaju većim intenzitetom nego inače kako bi se nadoknadilo propušteno u tri corona proljetna mjeseca. Ono što je najvažnije, radnici su u tvornicama, mada još ne u punom intenzitetu, a građevinari na gradilištima što itekako se osjeća na pakračkim prometnicima na kojima su u većem djelu izvođači radova na aglomeraciji što će potrajati još najmanje dvije godine pa se od nas građana očekuje razumijevanje i strpljenje u pogledu polu(zatvorenih) prometnica, ali i buke ispod prozora i svih ostalih teškoća koje mogu izazvati tako velika kopanja radi izmjena podzemnih instalacija.

Pakrac je ovog mjeseca i službeno dobio još jednu knjigu koja podrobno istražuje njegovu povijest, ovog puta sporta za što se pobrinuo ponovo Duško Kliček, ali i, što je znatno  rjeđe, i knjigu iz dječje književnosti za što je zaslužna Ljiljana Babac koja se vrlo hrabro i uspješno uputila u izradu nastavka čuvene pripovijetke u stihovima Branka Čopića pa smo dobili „Ježevu kućicu 2“. Bez obzira na životnu dob, svakako je treba pročitati, a koliko je autorica, naglašavam naša sugrađanka, bila uspješna najbolje ćete ocijeniti ako još jednom pročitate originalni prvi dio, jer ćete misliti da je riječ o istom autoru.

Od ostalih događanja u ovom broju Lista, s nekoliko stranica vas mi, ali i naše sugrađanke potencijalne saborske zastupnice, pozivamo da 5. srpnja izađete na izbore. Prije četiri godine smo, valjda po prvi put od rata, u izlasku bili uspješniji od državnog prosjeka i prosjeka naše izborne jedinice, a svi pratitelji takvih zbivanja su to komentirali činjenicom da su iz popisa birača tada izbrisani oni građani koji se kod nas vode samo administrativno, a žive negdje drugdje. Sada bi u tom dijelu mogli imati ponovo problem s izlaznošću ako su u popisu birača ostali svi oni koji su zapravo otišli u druge zemlje EU i koji 5. srpnja neće biti u Pakracu i na biralištima. Mada će ostati dilema da li se nisu pojavili na biralištima stoga jer nisu ovdje, ili su ostali kod kuće bojeći se virusa. Ili možda nisu zadovoljni izbornom ponudom kandidata i lista. Kao i uvijek u komentarima svatko će ići s argumentima koji mu se više sviđaju ili trebaju.

U tome je „tajna veza“ izbora i virusa. Dok jedni misle da je maske dobro i potrebno nositi jer štite, drugi kažu da to nije tako. Dok jedni kažu da treba izaći na izbore i dati svoj glas nekoj od opcija, drugi su mišljenja da se izlaskom na izbore ništa ne može promijeniti.  Podsjetimo se – u ožujku i travnju su nas iz svih medija pozivali „ostanite doma“. U svibnju i lipnju je to promijenjeno u „ostanite odgovorni“. Vjerojatno to vrijedi i za srpanj. Dakle te nedjelje ne ostanite doma, nego ostanite odgovorni.

PRIČA S NASLOVNE STRANE: 20 GODINA PODUZETNIČKOG CENTRA PAKRAC

Gruda snijega koju čine svi građani Pakraca

Ovih dana navršava se 20 godina otkada je osnovan Poduzetnički centar Pakrac. Netko će primijetiti da i druge gradske ustanove imaju svoje značajne jubileje pa u lokalnim medijima nisu tako popraćene kao ovaj. No, nekoliko je razloga za to. Piše. Darko Baronica

INTERVJU: JOŽE BRECELJ, VODITELJ PROJEKTA AGLOMERACIJE

Pakrac je naredne dvije godine i naš grad

Od početka lipnja intenzivno se provode radovi na projektu „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Lipik – Pakrac“ koji će trajati naredne dvije godine. Vidljivo je to ne samo po raskopanim pakračkim ulicama i otežanom prometu, trenutno u ulicama Hrvatskih velikana, Prolazu baruna Trenka i Aleji kestenova nego i po prisutnosti brojne mehanizacija, transportnih i osobnih vozila slovenskih registarskih oznaka. Kako su zadovoljni početkom u tih prvih mjesec dana, kako su se snašli u Pakracu po pitanju smještaja i prehrane, koje probleme su zatekli i koje još očekuju pitali smo Jožu Brecelja, voditelja projekta ispred izvođača radova slovenske tvrtke Gorenjska gradbena družba Kranj.

NAŠI SUGRAĐANI: HRVOJE PAVIČIĆ - MRAVAC, KRONIČAR PAKRACA

Pakračkim vremeplovom duboko u gradsku povijest

„Od ovog hobija ne želim imati nikakvu korist i moram reći da to zapravo nije moje, nego sam samo prikupio tu građu na jedno mjesto. Volio bih kad bi pronašao način da, u suradnji s gradskim muzejom, razvijem i objavim nikad objavljene i viđene fotografije“, otprilike tako je o bogatoj foto i video arhivi Pakraca još 2014. godine govorio tada 38-godišnji Hrvoje Pavičić - Mravac iz Pakraca, vjerni kroničar Pakraca, njegove bliže i dalje povijesti. U diktafon našeg kolege novinara Marija Baraća, pričajući za 034 portal, izrazio je želju koja mu se do današnjeg dana nije ostvarila.

Šest godina kasnije, suština priče je manje-više ista, osim što se količina digitaliziranog materijala drastično povećala i nećemo pretjerati kad kažemo da Mravac danas posjeduje najobimniju gradsku arhivu te vrste. Na žalost, ona nije dostupna široj javnosti, mjesto zauzima na hard-discu osobnog kompjutora i tamo će još neko vrijeme i ostati, jer gigabajti dokumentacije, kronološki i tematski posloženi do detalja čekaju…što? Piše Dinko Kliček.

U novom broju još pročitajte:

5. SRPNJA SABORSKI IZBORI: Teško do izlaznosti od prije 4 godine

PARALELNI INTERVJU S NAŠIM KANDIDATKINJAMA

VIJEST KOJU SMO ČEKALI: Pakracu odobreno 3,25 milijuna kuna za 2. fazu “Zaželi..”

ZAVRŠEN VODOVOD U OBRIJEŠKOM BAZENU: Priključak moguć još ovog ljeta;

SKUPŠTINA UDRUŽENJA OBRTNIKA: Broj obrta raste tri godine za redom;

ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA: Nastavak u ponedjeljak;

RECIKLAŽNO DVORIŠTE: Tijekom svibnja zbrinuto 6,5 tona otpada;

JAVNA RASPRAVA O PROMETNOJ STRATEGIJI: Građane najviše brinu nogostupi i jednosmjerne ulice;

MULTIPAK: U skraćenom izdanju 10. i 11. srpnja;

PAKRAČKO LJETO: I ove godine bogat program;

NOVE KNJIGE: Zapisana pakračka povijest sporta;

U AUTORSTVU LJILJANE BABAC: Promovirana slikovnica Ježeve kućica 2;

ODMARALIŠTE HCK NA VIRU: Prva grupa na ljetovanje iz Vukovara;

SKUPŠTINA PDPSUNJ”:  Zoran Milaković još četiri godine na čelu planinara;

SPORT: Nagrađeni najbolji lanjski sportaši; Hajduk u novo sezonu s novim trenerom

Sve to pročitajte u NOVOM BROJU PAKRAČKOG LISTA kojeg možete kupiti već danas na sljedećim lokacijama: MLIN I PEKARE (Hrvatskih velikana, Strossmayerova, Matije Gupca, Prekopakra), KTC, TO KRNDIJA.

 

 

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić