Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević uputio je Javni poziv (vidljivo na internetskoj stranici Županije) za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi na području naše županije. Potpore su razvrstane u tri mjere (ruralni razvoj, pčelarstvo i stočarstvo) i mogu iznositi najviše do 10.000 kuna po mjeri i korisniku godišnje s tim da korisnik može ostvariti pravo na maksimalno tri mjere godišnje, a odnose se na OPG-ove i poljoprivredne obrte registrirane na županiji.

U mjeri ruralni razvoj potpore se odnose na ulaganja nastala poslije 1. prosinca 2019. godine za nabavu i postavljanje opreme za navodnjavanje i zaštitu od tuče, kupnju poljoprivredne mehanizacije, podizanje novih nasada i slično. Zahtjevi za dodjelu potpore iz ove mjere trebaju se podnijeti najkasnije do 17. srpnja. Mjera koja se odnosi na pčelare podrazumijeva subvencioniranje troškova nabave šećera za prihranu pčela, za što se prijava podnosi najkasnije do 3. kolovoza, dok stočari imaju pravo na dodjelu bespovratne potpore za kupovinu autohtonih pasmina svinja i umjetno osjemenjivanje krava, a prijaviti se mogu do 30. studenog.

Potporama je cilj održavanje postojeće razine i povećanje proizvodnje primarnih poljoprivrednih proizvoda, a zbog osiguravanja kontinuirane opskrbe stanovništva uslijed usporavanja gospodarskih aktivnosti uzrokovanih pandemijom virusa COVID-19. Sredstva se dijele do iskorištenja planiranog iznosa u proračunu Županije, odnosno povećanjem broja zahtjeva za potporom iznad osiguranog iznosa proporcionalno će smanjiti plaćanje po zahtjevu.