Nakon više od dvije i pol godine ovih dana je završena izgradnja vodovodne mreže za 11 naselja sjeverozapadnog područja Grada Pakraca: Omanovac, Gornja i Donja Obrijež, Veliki i Mali Banovac, Stari i Novi Majur, Batinjani, Kapetanovo Polje, Ploštine i Toranj. Izgrađen je ulični cjevovod ukupne dužine 30.200 metara vrijedan oko 8,9 milijuna kuna od čega je oko 7 milijuna kuna osigurano kroz Program ruralnog razvoja, oko 0,2 milijuna kuna iz gradskog proračuna, a Vode Lipik su platile PDV u iznosu od oko 1,8 milijuna kuna. Ovaj projekt će prema popisu iz 2011. godine omogućiti priključak za 353 kućanstva ili 979 stanovnika.

Ugovor Agencija za plaćanje u poljoprivredi i Grad Pakrac su o tome potpisali još u rujnu 2017. da bi radovi počeli godinu dana poslije, ali su se odužili za šest mjeseci u odnosu na predviđeni rok zbog internih problemu u tvrtki izvođaču, Vodoprivredi Daruvar.

Kako je rekao Marijan Pierobon, direktor Voda Lipik u tijeku je rješavanje administrativnih prepreka za ishodovanje uporabne dozvole što očekuje da će biti gotovo do kraja ovog ili idućeg mjeseca nakon čega će temeljem osobnog zahtjeva biti omogućen domaćinstvima priključak na javni vodovodni sustav. Priključak na vodovodni sustav nije, za razliku od kanalizacijske mreže, obvezan. Obitelji koji će se željeti priključiti nemaju neku dodatnu financijsku obvezu osim troškova izrade priključnog voda i seta koji podrazumijeva postavljanje u adekvatnu šahtu ventila i vodomjera (po potrebi i regulatora tlaka) za čega su nadležne Vode Lipik i koja će ovisno o zahtjevnosti radova domaćinstva koštati između jedne i dvije tisuće kuna. Spoj između šahte i kućne instalacije obvezna su izgraditi sama domaćinstva. Naravno i oni prihvaćaju priključkom obvezu mjesečnog plaćanja paušala 22,60 kuna i 8,90 kuna po potrošenom kubnom metru vode.

Isti postupak, priključivanja na javnu vodovodnu mrežu, provodi se trenutno i u naselju Kusonje gdje je 70-ak domaćinstava potvrdilo želju za priključak. Pakračka gradonačelnica je najavila da će u oba ova nova javna vodoopskrbna sustava financijski pomoći domaćinstvima u priključivanju. U kojoj mjeri, ovisit će o ukupnom broju zainteresiranih.