Završnom konferencijom 16. lipnja u prostoru lipičke dvorane Quella, nakon dvije i pol godine provedbe kraju je priveden projekt „Zaželi i ti biti jedna od njih“ - lipička verzija socijalnog projekta unutar izuzetno hvaljenog i u čitavoj Hrvatskoj popularnog programa „Zaželi - program zapošljavanja žena“.
U prisustvu gradskih, županijskih čelnika, partnerskih predstavnika te dvadesetak žena zaposlenih kroz projekt, završna je svečanost poslužila svojevrsnoj rekapitulaciji učinjenog prezentiranoj od Mihaele Špehar, pomoćnice voditelja projekta Dalibora Viboha.


Nositelj projekta bio je Grad Lipik uz partnerstvo Zavoda za zapošljavanje - PU Požega i Centra za socijalnu skrb Pakrac, a trajao je 30 mjeseci (od 20. prosinca 2017. do 19. lipnja 2020. godine). Vrijednost projekta je 3.068.643,98 kuna i u potpunosti je financiran iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Europskog socijalnog fonda.
Zadovoljstvo odrađenim projektom izrazio je lipički gradonačelnik Vinko Kasana istaknuvši pritom optimizam glede njegova nastavka, odnosno druge faze projekta, koja je još u administrativnoj fazi. Njome bi, po oprobanom receptu, bio odobren nešto veći opseg zaposlenica kao i korisnika, što drži vrlo važnim za stanovnike starije životne dobi koji žive u Lipiku i okolici. Podsjetio je Kasana na vrlo slične projekte „Pomoć u kući starijim i nemoćnim osobama“ i „Dnevni boravak za osobe starije životne dobi“ koji se godinama provode na lipičkom području, te naglasio pionirsku ulogu njegovog grada u projektima takve vrste.


Pohvalivši ovaj i ovakav projekt te sve njegove sudionike, Lipičanima je lijepe riječi uputio i dožupan Vedran Neferović ustvrdivši pritom da je projektom „Zaželi i ti biti jedna od njih“, ali i spomenutim dugogodišnjim gradskim projektima usmjerenim prema potrebitima, istodobno zaokružena briga o nezaposlenima i potvrđena dosljednost u skrbi prema stanovnicima starije životne dobi.


Sumirajući polusatno izvješće o projektu koordinatorica M. Špehar je podsjetila na njegovu svrhu jer je osim humanog karaktera, kroz zapošljavanje ciljanih skupina i pomoći potrebitima, omogućio zaposlenim ženama da ponuđenim programima obrazovanja ojačaju svoju konkurentnost na tržištu rada.
Kroz projekt su zaposlene 24 žene iz ciljane skupine, a skrbile su o 100 korisnika s područja Grada Lipika iz 15 naselja (Ribnjaci, Marino Selo, Antunovac, Poljana, Gaj, Brekinska, Brezine, Kukunjevac, Dobrovac, Jagma, Lipik, Japaga, Šeovica, Klisa i Filipovac). Kroz obrazovni dio osposobljeno je 15 žena unutar dva smjera; 9 osoba kroz program osposobljavanja za poslove njegovatelja starijih i nemoćnih osoba i 6 osoba kroz program osposobljavanja za jednostavne poslove u zanimanju kuhar/ica.
Konferenciji su uz voditelja projekta Dalibora Viboha u ime partnera nazočili izaslanica ravnatelja HZZ-a Jasminka Antunović te izaslanica centra za Socijalnu skrb Pakrac Marija Žilić Petrušić.

Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Grada Lipika